Eksplodirala jahta u biogradskoj marini, lakše ozlijeđen maloljetni Slovenac

Eksplodirala jahta u biogradskoj marini, lakše ozlijeđen maloljetni Slovenac

Foto: MPPI

MALOLJETNI Slovenac lakše je ozlijeđen u eksploziji na privatnoj motornoj jahti koja je privezana u biogradskoj marini. Do nesreće je došlo u nedjelju iza 11 sati. Maloljetnik je odmah zbrinut u biogradskom Domu zdravlja te se mu utvrđene samo lakše ozljede, priopćilo je Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture.

Djelatnici zadarske Kapetanije i biogradske Ispostave dolaskom u biogradsku marinu utvrdili su da je došlo do eksplozije u strojarnici privatne motorne jahte luke upisa Zadar, prilikom pokretanja brodskih pogonskih strojeva tipa "Mercruiser", snage 2 x 138 kW.

U trenutku nesreće na plovilu je osim ozlijeđenoga bio i 35-godišnji zapovjednik plovila D.P., također slovenski državljanin, koji nije ozlijeđen u brodskoj eksploziji, no izrečen mu je prekršajni nalog i novčana kazna u visini 1.100,00 kuna. Vlasnik plovila, Slovenac A.C., dobio je rješenje o zabrani plovidbe tim plovilom dok se ne saniraju oštećenja nakon čega se ima obaviti izvanredni tehnički pregled plovila od strane djelatnika Lučke kapetanije Zadar. Na poziciji nesreće nije uočeno onečišćenje morskog okoliša.Sudar jedrilice i motorne jahte u Murterskom moru

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U petak oko 10 sati sudarile su se jedrilica i motorna jahta tijekom plovidbe Murterskim morem.

Nesreća se dogodila na oko pola nautičke milje zapadno od hridi Kamičić, predio Kukuljari u Murterskome moru, a djelatnici vodičke Ispostave utvrdili su da je došlo do sudara jedrilice tipa "Jeanneau", naziva "Sun Odyssey" dužine 13,21 metara u vlasništvu hrvatske charter tvrtke s dva člana posade i motorne jahte tipa "Atlantis", naziva "Max", dužine 16 metara, porivne snage 1177 kW, njemačke zastave s devet članova posade.Nakon obavljenoga očevida na poziciji nesreće ustanovljeno je kako su oba plovila sposobna za plovidbu te su upućena na vez u vodičku marinu, gdje su daljnje očevidne radnje proveli djelatnici Lučke ispostave Vodice.

Jedrilicom je upravljao njemački državljanin W.K. sa suprugom E.R., dok je motornom jahtom upravljao ruski državljanin A.P. s osam članova posade, od toga četvero ruskih i pet njemačkih državljana.

Utvrđeno je veće oštećenje njemačke motorne jahte pod zapovjedništvom ruskoga državljanina kojemu je izrečena prekršajna kazna u visini 4.500,00 kuna.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara