Emirati nastavljaju udare na džihadiste Islamske države

Emirati nastavljaju udare na džihadiste Islamske države

Foto: Hina

UJEDINJENI Arapski Emirati u utorak su nastavili sudjelovanje u zračnim udarima međunarodne koalicije na skupinu Islamsku državu (IS), nakon više od mjesec dana prekida zbog zarobljavanja jordanskog pilota u Siriji koji je poslije živ spaljen.

Mjesec dana prije četvrte obljetnice rata u Siriji, predsjednik Bašar al Asad je rekao u razgovoru za BBC da je uglavnom obaviješten o zračnim udarima koalicije koju vode Sjedinjene Države na džihadiste IS-a u njegovoj zemlji.

Vojno zapovjedništvo UAR-a je reklo u priopćenju da je "eskadrila zrakoplova F-16 stacionirana u Jordanu u utorak ujutro počela izvoditi zračne udare na položaje terorističke skupine, da je uspješno završila akciju i vratila se u bazu bez pretrpljene štete".

Emirati su tu eskadrilu poslali u Jordan radi potpore zemljama koje graniče s Irakom i sa Sirijom u zračnim napadima na IS, ultraradikalnu skupinu odgovornu za zločine.

Vojne operacije UAR-a su prekinute zbog spora s Washingtonom u vezi s financiranjem i oblikom eventualne operacije spašavanja pilota koji djeluju u sastavu koalicije.

Jačanje IS-a u Siriji tijekom 2013. zasjenilo je rat sirijskih pobunjenika i režima koji je 11. ožujka 2011. počeo narodnom pobunom što je ugušena u krvi, a zatim se prometnula u oružani sukob.

U Siriji je od 2011. poginulo više od 210.000 ljudi, a više od 10 milijuna je raseljeno, među kojima je gotovo 4 milijuna izbjeglica.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara