Erdogan proglasio pobjedu: "Ući ću u brlog svojih neprijatelja, platit će cijenu i položiti račune"

Foto: Guliver image/Getty images

TURSKI premijer Tayyip Erdogan proglasio je u nedjelju navečer pobjedu na lokalnim izborima, koji su postali referendum o njegovoj vladavini, i rekao kako će "ući u brlog" neprijatelja koji ga optužuju za korupciju i odaju državne tajne.

"Platit će za to", rekao je.

"Od sutra neki će početi bježati", kazao je. "Ući ćemo u njihov brlog. Platit će cijenu, položit će račune. Kako mogu prijetiti nacionalnoj sigurnosti?", govorio je turski premijer. Ranije je u kampanji svoje protivnike nazivao "teroristima" i "savezom zla".

"Nema više stare Turske. Nova Turska je ovdje. Danas je dan pobjede nove Turske, 77 milijuna ljudi ujedinjenih kao braće", govorio je Erdogan dok su mu pristaše ispod balkona uzvikivale da su ponosne na njega.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Izbornom kampanjom dominirala je borba za vlast između Erdogana i umjerenog, utjecajnog klerika Fethullaha Gulena, kojeg premijer optužuje da svojom mrežom sljedbenika u policiji i pravosuđu fabricira optužbe za korupciju kako bi ga svrgnuo s vlasti.

Prošloga tjedna kriza je dosegnula novu razinu nakon što je tajni sastanak na najvišoj razini o Siriji snimljen i objavljen na YouTubeu. Klerik Fethullah Gullen niječe bilo kakvu umiješanost u curenje sigurnosnih podataka kao i u istragu o korupciji.

Erdogan u trenutku preuzimanja vlasti 2002. nije imao dovoljno svojih kvalitetnih kadrova i popunio je državnu birokraciju Gulenovim ljudima. Gulen, koji sa svojom organizacijom vodi široku mrežu škola i poduzetništva, jako mu je pomogao da suzbije moć vojske u društvu, ali su odnosi među njima dvojicom 'popucali' zadnjih godina.

Erdogan će sada vjerojatno pojačati akciju protiv Gulenovih pobornika. "Morate znati da će Erdogan odgovoriti", kaže turski analitičar Can Parker. "Potpuno će počistiti policiju i pravosuđe. Progonit će i medije koji su podržavali curenje sigurnosnih informacija. Reći će kako je izabran da ih eliminira. Sigurno neće omekšati", naglašava.

U kolovozu će Turci održati prve neposredne predsjedničke izbore i ovakav bi rezultat mogao dodatno potaknuti Erdogana da se kandidira. Iako je predsjednički položaj ceremonijalan, Erdogan bi ga mogao iskoristiti da proširi svoje ovlasti i vlast. A i dalje ima opciju da se na parlamentarnim izborima 2015. po četvrti put kandidira za premijera.

Rezultati lokalnih izbora istovremeno su težak udarac za oporbene republikance, a Erdoganovo ponašanje im ne ulijeva povjerenje. "Jasno je iz njegova prvog govora nakon objave rezultata da zapravo prijeti cijelom društvu. To pokazuje da mu se ne može vjerovati i ovakve prijetnje neprihvatljive su", kazao je potpredsjednik CHP-a Gursel Tekin.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara