Erjavec traži da rasprava na arbitražnom sudu bude javna, MVEP odgovara: Po sporazumu postupak je tajan

Foto: Hina

SLOVENSKI ministar vanjskih poslova Karl Erjavec izjavio je u četvrtak da se boji kako će usmena rasprava na arbitražnom sudu o graničnom prijeporu s Hrvatskom ostati zatvorena jer Hrvatska nije pozitivno odgovorila na prijedlog Slovenije da rasprava bude javna.

"Za sada nema pozitivne reakcije Hrvatske na naš prijedlog pa se bojim da će usmena rasprava u Haagu ostati zatvorena", rekao je Erjavec za Slovensku tiskovnu agenciju STA dodavši da je Slovenija predlagala da se usmena rasprava otvori kako bi javnost o tijeku postupka bila informirana.

"Bez obzira na to, mi ćemo učiniti sve da da slovenska javnost bude pravodobno upoznata s javnom raspravom i našom argumentacijom", rekao je Erjavec, dodavši da misli da bi usmena rasprava mogla biti u lipnju.

Slovenija smatra da bi bilo dobro da se i slovenska i hrvatska javnost preko usmene rasprave upoznaju s argumentima s kojima su dvije strane izašle na arbitražu, kazao je Erjavec.

O tijeku arbitražnog postupka i slovenskim pripremama na arbitražu u srijedu je iza zatvorenih vrata raspravljao i vanjskopolitički odbor slovenskog parlamenta. Kako je izjavila predsjednica odbora Janja Klasinc, odbor je među ostalim izrazio čuđenje hrvatskim protivljenjem da rasprava na arbitražnom sudu bude otvorena.

Ljubljansko "Delo" u četvrtak piše da će Slovenija idućeg tjedna arbitražnom sudu za rješenje graničnog prijepora s Hrvatskom podnijeti još jedan odgovor na navode iz hrvatskog protumemoranduma (podneska). Treći pismeni odgovor nije bio predviđen, ali se slovenska strana na njega odlučila, a sud ga dopustio, jer je slovensko ministarstvo vanjskih poslova ocijenilo da je Hrvatska u svom podnesku upotrijebila neke "sporne dokumente", navodi vodeći slovenski list te dodaje da se više od toga od slovenskog ministarstva vanjskih poslova nije moglo doznati.

Dvije strane, navodi list, imaju različite poglede na tijek usmene rasprave koja bi pred arbitražom trebala uslijediti u lipnju jer je Slovenija predlagala da se izmjenama arbitražnog sporazuma dopusti otvaranje rasprave kako bi je slovenska i hrvatska javnost mogla pratiti i preko interneta, na što hrvatska strana za sada nije pristala, navodi "Delo" te dodaje da će Slovenija sada u to pokušati uvjeriti Hrvatsku na višoj političkoj razini.

Slovenski šef diplomacije u zadnje je vrijeme više puta ustvrdio da je Slovenija dobro pripremljena na tijek arbitražnog postupka i da očekuje povoljan pravorijek kad sud donese odluku, što se očekuje 2015. godine. Također je isticao da bi Slovenija bila spremna na to da se usmeni dio rasprave pred arbitražnim sudom otvori za javnost.

MVEP: Po Arbitražnom sporazumu postupak je tajan

Hrvatska se drži potpisanih sporazuma i preuzetih obveza, a Arbitražni sporazum - potvrđen u hrvatskom i slovenskom parlamentu, kaže da je arbitražni postupak o rješavanju graničnog prijepora tajan, izjavila je u četvrtak Hini glasnogovornica ministarstva vanjskih i europskih poslova Danijela Barišić.

Slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec izjavio je nešto prije da se boji kako će usmena rasprava na arbitražnom sudu o graničnom prijeporu s Hrvatskom ostati zatvorena jer Hrvatska nije pozitivno odgovorila na prijedlog Slovenije da rasprava bude javna.

"Članak 6. stavak 5. Arbitražnog sporazuma glasi - postupak je povjerljiv i vodi se na engleskom jeziku", odgovorila je Barišić. "Dakle, ovaj slovenski prijedlog bi bio kršenje sporazuma, drugim riječima, da bi mu se udovoljilo, trebalo bi mijenjati sporazum i prolaziti cijelu proceduru, i to u tijeku arbitražnog postupka, a nakon što su obje strane predale memorijale i protumemorijale i neposredno pred početak usmene rasprave", kazala je Barišić.

Erjavec je kazao kako će "bez obzira na to slovenska strana učiniti sve da slovenska javnost bude pravodobno upoznata s javnom raspravom i našom argumentacijom". Dodao je kako misli da bi usmena rasprava na Arbitražnom sudu mogla biti u lipnju.

Slovenski šef diplomacije u zadnje je vrijeme više puta ustvrdio da je Slovenija dobro pripremljena na tijek arbitražnog postupka i da očekuje povoljan pravorijek.

U to je uvjerena i hrvatska strana. "Mogu samo ponoviti da smo u potpunosti uvjereni u svoje argumente i dokaze koje smo predali Arbitražnom sudu", poručila je Danijela Barišić.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara