Eskadrila američkih "divljih svinja" stigla u EU

Eskadrila američkih "divljih svinja" stigla u EU

Screenshot: Army Video/You Tube

AMERIČKA vojska je na teritoriju Europe rasporedila desetak borbenih lovaca-bombardera kojih se Pentagon neuspješno pokušava riješiti već dugi niz godina, javlja Fox News.

Zrakoplovi čiji je službeni naziv Thunderbolt II, poznatiji po imenu "Warthog" (divlja svinja), stižu u trenutku kad američki predsjednik Obama odmjerava odluku o naoružavanju Ukrajine, čemu se protivi Njemačka.

> Eskadrila američkih "divljih svinja" uključena u zračne napade na IS

Eskadrila "divljih svinja" je u ponedjeljak otputovala iz  zračne baze Davis-Monthan u Arizoni prema njemačkoj bazi Spangdahlem.

"Ovi će se zrakoplovi iz Njemačke razmjestiti u članice NATO-a na istoku Europe," rekao je glasnogovornik zračnih snaga, pukovnik Christopher Karns.

"Jedinice će trenirati zajedno s našim saveznicima kako bi osnažile interoperatibilnost i pokazale američku predanost sigurnosti i stabilnosti Europe."

Američko ratno zrakoplovstvo pritisnuto kontinuiranim smanjivanjem proračuna već godinama razmišlja o umirovljenju flote A-10 mlažnjaka. Dok vojska tvrdi da postoje drugi, bolji zrakoplovi za provođenje misija zračne potpore, zastupnici u Kongresu vjeruju da niti jedan drugi mlažnjak ne nosi arsenal koji u potpunosti može zamijeniti "Warthog".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara