Eskalacija nasilja između Izraelaca i Palestinaca: Ubijeni palestinski mladić je živ spaljen

Eskalacija nasilja između Izraelaca i Palestinaca: Ubijeni palestinski mladić je živ spaljen

Ilustracija: Hina

U ISTOČNOM Jeruzalemu i arapskim selima na sjeveru Izraela došlo je u noći na subotu do sukoba izraelske policije i palestinskih prosvjednika nakon što je u petak nekoliko tisuća gnjevnih Palestinaca posljednji put ispratilo ubijenog 16-godišnjeg Abu Khdaira.

Iz Pojasa Gaze se nastavlja s minobacačkim i raketnim napadima, a izraelska vojska odgovara zračnim napadima na tu priobalnu enklavu. Izraelski radio javio je o napadima na židovske vozače u sjevernom Izraelu, u blizini arapskih sela, dok su na Zapadnoj obali židovski naseljenici napali Palestince, nastavljajući novi krug osvetničkog nasilja. Kako se doznaje, u sukobima ima ozlijeđenih, a bilo je i uhićenja.

Nakon ubojstva židovskih mladića, ubijen i 16-godišnji Palestinac

Nakon nestanka trojice židovskih mladića i pronalaska njihovih tijela, nestao je 16-godišnji Palestinac Muhamad Husein Abu Khdair čije je tijelo pronađeno spaljeno u šumi nedaleko od Jeruzalema. U petak su trajali cjelodnevni prosvjedi u Istočnom Jeruzalemu i Ramallahu zbog tog ubojstva koje Palestinci pripisuju ekstremno desnim Židovima.

Obdukcija tijela palestinskog tinejdžera iz istočnog Jerusalema pokazala je da je spaljen živ, izjavio je u subotu palestinski vrhovni tužitelj Mohammed al-A'wewy.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Neposredni uzrok smrt bile su opekotine uslijed vatre i nastale komplikacije", rekao je tužitelj te dodao da je u respiratornom kanalu žrtve pronađen pepeo što znači da je "dječak to udahnuo dok je živ gorio". Opekotinama je prekriveno 90 posto površine tijela, a na glavi je imao i posjekotinu.

U nasilju su stradala mnoga javna doba i nanesena velika materijalna šteta koja se broji na milijune dolara. Palestinci su izraelsku policiju napali kamenjem i molotovljevim koktelima, a druga je strana odgovorila suzavcima, šok granatama i gumenim mecima.

Nakon što su prošli mjesec oteta i ubijena trojica izraelskih tinejdžera čija su tijela pronađena u polju na Zapadnoj obali, na društvenim su mrežama zaredali pozivi na osvetu. Izrael za ubojstvo trojice mladića okrivio islamistički pokret Hamas, no ta je skupina zanijekala svaku umiješanost i odgovornost za zločin.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara