Euforija na burzama kratkog vijeka: Spašavanje španjolskih banaka ništa ne rješava

Euforija na burzama kratkog vijeka: Spašavanje španjolskih banaka ništa ne rješava

Foto: AFP

"EUFORIJA" koju je na burzama izazvala odluka o spašavanju španjolskih banaka nije bila dugog vijeka. Podsjetimo, svega dan nakon vijesti o zajmu vrijednom 100 milijardi dolara "oživjele" su europske i svjetske burze, a vrijednost eura porasla je za 1 posto u odnosu na američki dolar i japanski jen. Indeksi cijena dionica u Japanu i Hong Kongu porasli su za dva posto.

Međutim, tijekom dana optimizam je izblijedio i indeksi su se brzo ponovno našli u crvenom. Ne samo to, nego je i onaj glavni cilj - smanjenje prinosa na španjolske i talijanske obveznice - potpuno promašen. Tako su se danas prinosi na desetogodišnje talijanske obveznice popeli s 5,75 na 6,03 posto, a opet su skočili i španjolski prinosi, na skoro 6,5 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Međutim, dok jednom ne smrkne drugom očito ne svane. Tako je dijametralno suprotan slučaj zabilježen u Njemačkoj, čija je vlada danas prodala četiri milijarde eura trezorskih zapisa s rokom vraćanja za šest mjeseci, uz prosječnu godišnju kamatnu stopu od svega 0,007 posto.

Investitori očito i dalje ne vjeruju u oporavak eurozone, te bježe tamo gdje su novci sigurni, makar i bez kamata. A to su njemačke obveznice. Činjenica da su investitori spremniji praktično uzeti minimalan gubitak nego ići "ganjati" dobar prinos na obveznicama zaduženih zemalja, šalje dovoljno jak signal o tome koliko je nepovjerenje na tržištu.

Stoga i ne čudi da je entuzijazam postignut spašavanjem španjolskih banaka bio tako kratkog vijeka. Riječ je o potezu koji samo privremeno gasi požar, ali suštinski ne rješava ništa. "Spašavanje španjolskih banaka nije rješenje za muke eurozone, već samo svojevrsno iskazivanje namjere. Ovim je kupljeno potrebno vrijeme, a vidjet ćemo hoće li tržište zbog toga privremeno odahnuti", kazao je za BBC broker Richard Hunter.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara