Eurobarometar: 53 posto ispitanih Hrvata želi euro

Eurobarometar: 53 posto ispitanih Hrvata želi euro

Ilustracija: Shutterstock

EUROPSKA komisija je danas objavila rezultate najnovijeg istraživanja Eurobarometra provedenog od 20. do 22. travnja u sedam država članica EU-a koje tek trebaju uvesti euro - Bugarskoj, Češkoj, Hrvatskoj, Mađarskoj, Poljskoj, Rumunjskoj i, prvi put, Švedskoj.

Kao i dosad, istraživanjem nisu obuhvaćene Danska i Ujedinjena Kraljevina, koje su odlučile da ne žele uvoditi zajedničku valutu. Istraživanje pokazuje da u četiri zemlje većina građana želi uvođenje zajedničke valute. Istraživanjem se pokazalo i da podrška uvođenju eura u tih sedam država članica izrazito varira.

Dok je većina građana u Rumunjskoj (68 posto), Mađarskoj (60 posto), Bugarskoj (55 posto) i Hrvatskoj (53 posto) za uvođenje eura, u tri preostale zemlje većina je građana protiv: Češkoj (70 posto protiv), Švedskoj (66 posto) i Poljskoj (53 posto). U svih sedam zemalja većina ispitanika smatra da će oni osobno uspjeti prihvatiti euro kao novu valutu - izjavila je to velika većina, odnosno ukupno 81 posto ispitanika, priopćeno je iz Predstavništva Europske komisije.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara