Eurobarometar: Hrvati uvjereni da će nam biti još gore, samo 17 posto vjeruje Vladi

Eurobarometar: Hrvati uvjereni da će nam biti još gore, samo 17 posto vjeruje Vladi

Ilustracija: scx.hu

HRVATSKI građani su manje optimistični od europskog prosjeka glede očekivanja u vezi s gospodarskom situacijom u sljedećih godinu dana, pokazuju u ponedjeljak rezultati Eurobarometra.

Na pitanje kakva su njihova očekivanja u sljedećih godinu dana u pogledu gospodarske situacije u zemlji, 22 posto anketiranih u Hrvatskoj reklo je da će biti bolje dok je europski prosjek 24 posto, 34 posto ih misli da će biti isto, u EU-u 47 posto, a 42 posto Hrvata očekuje da će biti gore dok to u EU-u kaže 25 posto.

U vezi s pitanjem o zaposlenosti u zemlji, 21 posto Hrvata misli da će biti bolje, u EU 23 posto, 30 ih smatra da će biti isto, u EU-u 44 posto, a 47 posto očekuje goru situaciju, a u EU-u 29 posto.

Ipak, Hrvati su veći optimisti od europskog prosjeka kada je u pitanju gospodarska situacija u EU-u. U Hrvatskoj 35 posto anketiranih očekuje da će ekonomska situacija u sljedećih 12 mjeseci biti bolja, u EU-u 23 posto, 40 posto misli da će biti isto, u EU-u 45 posto, a da će biti gore smatra 16 posto Hrvata, dok je europski prosjek 21 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Na upit kako ocjenjuju trenutačnu situaciju u nacionalnoj ekonomiji, samo 6 posto anketiranih u Hrvatskoj suglasilo se s ponuđenim odgovorom "posve dobra" dok je europski prosjek 33 posto, a 93 posto ocijenilo je gospodarsku situaciju "posve lošom", dok je europski prosjek 65 posto.

Kao najveći problem s kojima je suočena njihova zemlja Hrvati smatraju nezaposlenost - 71 posto, dok je europski prosjek 49 posto. Na drugom je mjestu gospodarska situacija - 37 posto Hrvata, a europski prosjek je 29 posto. Na trećem mjestu je inflacija, 19 posto u Hrvatskoj, 20 posto u EU-u, zatim slijedi kriminal, 30 posto u Hrvatskoj, u EU-u 13 posto.

Hrvati imaju više povjerenja u europske institucije nego u svoju vladu. U Europsku uniju spremno je imati povjerenje 38 posto anketiranih, u EU-u 32 posto, dok je u nacionalnu vladu spremno vjerovati 17 posto Hrvata, a 79 posto nije spremno. Prosječno u Europskoj uniji 26 posto anketiranih spremno je vjerovati u svoje vlade, a 71 posto nije.

Gotovo polovica Hrvata, 49 posto, ne slaže se da bi zemlji bilo bolje izvan EU-a, a 39 posto ih se slaže. Na razini EU-a 32 posto ih misli da bi bilo bolje izvan EU-a, a 58 posto se ne slaže s tom tvrdnjom.

Istraživanje je provedeno između 15. i 24. ožujka, a obuhvaćeno je gotovo 28.000 osoba u 28 zemalja članica.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara