Europska TV na ruskom jeziku kao odgovor na "izrazito agresivnu propagandu Kremlja"

Europska TV na ruskom jeziku kao odgovor na "izrazito agresivnu propagandu Kremlja"

Foto: Hina

UJEDINJENO Kraljevstvo se priključilo članicama EU koje su neformalno podržale osnivanje televizije na ruskom jeziku kao odgovor na "izrazito agresivnu" propagandu ruskih medija.

Europska TV bi trebala biti usmjerena na zabavu ali i "činjenično točne vijesti", rekao je u intervjuu za BuzzFeed latvijski ministar vanjskih poslova Edgars Rinkēvič.

Washington i EU se poigravaju s idejom o emitiranju programa na ruskom jeziku otkad je predsjednik Putin prije jednog desetljeća pokazao sklonost kontroliranju autohtonih medija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Putin je u listopadu potpisao zakon koji ograničava udio stranog kapitala u ruskim medijima i pojačao kontrolu nad nezavisnim tiskom, uklonivši tako dio kritike u godini koja se pokazala turbulentnom za njegovu vladavinu.

Europska TV bi dobrim dijelom bila usmjerena na Latviju i susjednu Estoniju gdje prebiva najveći broj ljudi koji govore ruski ili gledaju rusku televiziju.

Rita Raduša, urednica na latvijskoj javnoj televiziji je za BuzzFeed priznala da je teško konkurirati Rusima koji za "jednu udarnu emisiju potroše više novca nego što Latvijska TV ima za cjelokupni program na ruskom jeziku".

Plan o uspostavi TV postaja na ruskom jeziku neformalno podržava 15 članica EU, uključujući zemlje na istoku, Ujedinjeno Kraljevstvo, Skandinaviju i Poljsku.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara