Europska komisija o slučaju Perković: Hrvatska treba prijeći s riječi na djela

Ilustracija: Guliver Image / Getty Images

LEX PERKOVIĆ, odnosno primjena europskog uhidbenog naloga u Hrvatskoj i moguće sankcije, vjerojatno neće biti tema sutrašnjeg kolegija povjerenika Europske komisije u Strasbourgu. Izjavila je to glasnogovornica Komisije Pia Hansen ali i ponovila da Komisija i dalje od Hrvatske očekuje da će ispuniti svoja obećanja po pitanju tog zakona.

"Očekujemo da će Hrvatska s riječi prijeći na djela i da ispoštuje ono što je obećala. Imamo uvjeravanja da će se to dogoditi, no sada očekujemo da se to i dogodi. I to brzo", izjavila je glasnogovornica EK.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
U Bruxellesu je danas ponovno postavljeno i pitanje ćirilice u Vukovara i događaja oko toga. Glasnogovornik Europske komisije za višejezičnost Dennis Abbot ponovio je svoju prošlotjednu izjavu da se unutar Europske unije potiče kulturna, lingvistička i vjerska raznolikost te da je ovo nacionalno pitanje.

Pusić: U Vilniusu nitko nije spominjao "lex Perković"

"Na sastanku u Vilniusu teme su bile istočno partnerstvo, sigurnosna politika Europske unije i situacija u Siriji, a lex Perković nitko nije spominjao", odgovorila je danas ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić. Rekla je da tek treba vidjeti hoće li ta tema biti predmet rasprave kolegija europskih povjerenika.

"Hrvatska se u tom pogledu obvezala ispuniti sve obaveze preuzete s našim ugovorom o pristupanju, tako da ne očekujem da će ta tema dalje živjeti na ovaj način. Mislim da smo to na sada riješili", istaknula je Pusić.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara