Europska komisija predložila nova pravila za sigurnije proizvode u EU

Europska komisija predložila nova pravila za sigurnije proizvode u EU

Ilustracija: Arhiva

EUROPSKA komisija predložila je ovaj tjedan nova pravila kojima želi poboljšati sigurnost potrošačkih proizvoda na europskom tržištu i nadzor tržišta svih neprehrambenih proizvoda, uključujući one uvezene iz trećih država, javlja HRT.
 
Dva zakonska prijedloga nadopunjuje i višegodišnji plan za nadzor tržišta koji predviđa 20 konkretnih mjera koje bi trebalo provesti kako bi se poboljšao tržišni nadzor po postojećem zakonskom okviru dok nova pravila ne stupe na snagu, što se očekuje 2015.

Svake godine na europsko tržište stignu na stotine opasnih proizvoda, uključujući one sa zabranjenim kemikalijama i igračke s kojima bi se djeca mogla ugušiti.
 
Godine 2011. potrošači su aktivirali europski sustav za uzbunu na opasne proizvode RAPEX 1.556 puta. Dvadeset i sedam posto tih slučajeva odnosilo se na odjeću i tekstil, 21 posto na igračke, 11 na motorna vozila, osam na kućanske aparate i sedam posto na kozmetiku. Prijedlozima se predviđaju, među ostalim, i mjere za bolje utvrđivanje podrijetla proizvoda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
 
Prihvate li ih Europski parlament i države članice, proizvođači će morati navesti državu podrijetla, ime i adresu na ambalaži svih potrošačkih proizvoda. Trenutačno je deset posto nesigurnih proizvoda na europskom tržištu nepoznatog podrijetla. Velika opasnost su proizvodi koji u EU dolaze iz trećih država.
 
Po sadašnjim propisima, ako jedna država članica odobri prodaju nekog proizvoda, proizvođač ga može distribuirati u cijeloj Uniji. Europska komisija predložila je ovaj tjedan nova pravila kojima želi poboljšati sigurnost potrošačkih proizvoda na europskom tržištu i nadzor tržišta svih neprehrambenih proizvoda, uključujući one uvezene iz trećih država, priopćeno je iz Bruxellesa.
 
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara