Europska unija upozorila Srbiju: Ne iskorištavajte sankcije prema Rusiji

Foto: srbija.gov

EUROPSKA UNIJA uputila je Beogradu demarš da ne koristi ruske sankcije Uniji kako bi Srbija pojačano izvozila svoje proizvode u Rusiju, a srbijanski premijer Aleksandar Vučić odgovorit će u petak na zahtjeve EU-a, javljaju u četvrtak beogradski elektronski mediji. Demarš EU-a stigao je u četvrtak u vladu Srbije, potvrdili su vladini izvori, ali za sada još nema detalja što Bruxelles konretno traži od Beograda, a demarš i najavu konferencije srbijanskog premijera odbili su komentirati u izaslanstvu EU-a u Beogradu.

Ne može se od kandidata za ulazak u EU tražiti prekid kampanje

Kako javlja B92, očekuje se da će premijer Vučić u petak govoriti o očekivanju EU-a da zemlje kandidati, među kojima je i Srbija, neće iskoristiti ruske uzvratne sankcije EU kako bi na ruskom tržištu preuzela mjesto europskim izvoznicima hrane.

Kako su ranije izvijestili beogradski mediji, pozivajući se na izvore u Bruxellesu, "EU očekuje da zemlje kandidati koje pregovaraju o članstvu u EU, uključujući Srbiju i naročito Tursku" ne iskoriste ruske protusankcije EU-u da bi u Rusiji preuzeli mjesto europskim izvoznicima hrane.

"To su jasno stavili do znanja šefovi diplomacija EU na zasjedanju prošlog petka, iako se, gledano s čisto međunarodnopravnog stajališta, od kandidata za članstvo ne može tražiti da zaustave svoje kompanije, izvoznike hrane, koje bi željele udovoljiti većoj potražnji ruskih partnera", javila je iz Bruxellesa agencija Beta pozivajući se na neimenovane izvore u Europskoj komisiji.

Ovo je stvar solidarnosti

Međunarodni diplomatski dužnosnici u Bruxellesu, kako navodi Beta, prenijeli su kako EU drži da je "suzdržavanje od preuzimanja tržišta europskim izvoznicima u Rusiju također stvar solidarnosi i zajedničkih vrijednosti” koje EU očekuje i od Srbije kao kandidata za članstvo u Uniji.

Srbijanski šef diplomacije Ivica Dačić izjavio je uoči puta u Berlin u petak da će sa svojim njemačkim sugovornicima razgovarati "o odnosu Srbije prema krizi u Ukrajini i sankcijama EU-a i Amerike", ne precizirajući detaljnije stajališta Beograda, osim da "Srbija neće mijenjati poziciju" prema Ukrajini i Rusiji.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara