Europski parlament izglasovao proračun za sljedeću godinu

Europski parlament izglasovao proračun za sljedeću godinu

Foto: Guliver Image / Getty Images

EUROPSKI parlament u srijedu je na plenarnoj sjednici u Strasbourgu izglasovao rebalans proračuna za ovu godinu i proračun za sljedeću godinu, prvi godišnji proračun iz sljedećeg sedmogodišnjeg proračunskog razdoblja.

Za proračun je glasovalo 494 zastupnika, 158 je bilo protiv, a 13 suzdržanih.

Oko rebalansa ovogodišnjeg proračuna i proračuna za sljedeću godinu dugo se vodila bitka između zemalja članica i Europskog parlamenta, koji nije pristajao glasovati o sedmogodišnjem financijskom okviru dok se ne postigne dogovor o rebalansu proračuna za 2013. godinu kako bi se platile nepodmirene obveze.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kompromis je postignut kada su zemlje članice pristale na povećanje od 500 milijuna eura, tako da će proračun za sljedeću godinu iznositi 142,6 milijarda eura u obvezama i 135,5 milijarda eura u stvarnim plaćanjima.

Europski parlament tražio je 143,1 milijarda u obvezama i 136,4 milijarda u stvarnim plaćanjima, a države članice nudile su 142,2 milijarda u obvezama i 135 milijarda u stvarnim plaćanjima. Postignut je i dogovor o dopuni ovogodišnjeg proračuna za 11,6 milijardi eura.

U pregovorima između Vijeća, Komisije i Parlamenta, povučen je i amandman, koji je izglasovan u odboru za proračun, da se zamrznu sredstva namijenjena za plaće i troškove ureda hrvatskog člana Revizorskog suda Nevena Matesa dok ne objasni zašto nije odustao od kandidature iako je dobio negativno mišljenje zastupnika.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara