Europski parlament zabranio zrakoplovnim kompanijama skupljanje osobnih podataka putnika

Foto: Arhiva

PRIJEDLOG Europske komisije kojim bi se dopustilo prikupljanje i čuvanje osobnih podataka putnika u zračnom prometu odbijen je na Odboru za građanska prava Europskog parlamenta. Oko kontroverznog Passenger name record (PNR) sustava, koji bi se koristio u borbi protiv terorizma, EU već godinama ne uspijeva pronaći zajednički jezik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Prema prijedlogu Europske komisije zrakoplovnim kompanijama bilo bi dopušteno prikupljati, čuvati i na zahtjev nadležnih institucija dostaviti vaše osobne podatke koji su prikupljeni tijekom check in-a i rezervacija na svim letovima koji ulaze ili izlaze iz zračnog prostora Europske unije. Podaci bi uključivali ime i prezime putnika, adresu telefonski broj i podatke s kreditne kartice. Ti bi se podaci upotrebljavali za prevenciju, otkrivanje i borbu protiv terorizma. No članovi Odbora Europskog parlamenta za građanska prava danas su prijedlog odbili s 30 glasova protiv naspram 20 za. U raspravi se najčešće spominjalo da je takva vrsta kršenja privatnosti i upotrebe osobnih podataka u direktnoj suprotnosti s ustavima nekoliko zemalja članica.

Nakon glasovanja izvjestitelj Odbora Britanac Timothy Kirkhope izrazio je zabrinutost zbog mogućih posljedica za politiku Europske unije u borbi protiv terorizma i najavio da će tražiti da se o prijedlogu očituju zastupnici na plenarnoj sjednici.

"Želimo poštenu kontrolu i sigurnost za građane Europe, a ovim ste nas odbijanjem vratili natrag nekoliko godina ako ne i zauvijek. Moja je namjera staviti to na glasovanje na plenarnu sjednicu. Kako god glasovanje prođe i kakva god odluka bude na kraju, barem će biti odluka svih zastupnika, od kojih su mnogi imali neposredna iskustva s terorizmom i nesigurnošću svojih građana. Jednom kada prijedlog dođe pred takav forum, mislim da ćemo imati objektivniji pristup u raspravi i bolji ishod glasovanja", kazao je Kirkhope.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara