Europski povjerenik Hahn obećao da će EU poplavljenoj Srbiji pomoći kao punopravnoj članici

Europski povjerenik Hahn obećao da će EU poplavljenoj Srbiji pomoći kao punopravnoj članici

Foto: Hina

EUROPSKI povjerenik za regionalnu politiku Johannes Hahn poručio je u subotu u Beogradu da će Bruxelles u pomoći pri otklanjanju posljedica katastrofalnih poplava tretirati Srbiju kao da je punopravna članica Europske unije (EU).

Hahn je doputovao u Srbiju da bi s predstavnicima vlade u Beogradu vlade utvrdio prioritet i redoslijed poteza kako bi se pomoglo stanovništvu na ugroženom područjima.

Novac iz pojedinih fondova već se može koristiti kao pomoć pri otklanjanju posljedica poplava, rekao je Hahn te istaknuo da ipak treba pričekati procjene ukupne štete prouzročene poplavama, ali da se u svakom slučaju radi o "znatnoj količini novca" koju će Srbija dobiti.

Han je izrazio sućut obiteljima nastradalih i na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji s premijerom Aleksandrom Vučićem poručio građanima Srbije da će "EU sve učiniti da pomogne".

U Srbiji stradale najmanje 33 osobe, oko 32.000 ih je evakuirano

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stručnjaci iz EU zajedno sa srpskim kolegama već su počeli surađivati kako bi se Srbija čim prije mogla i formalno prijaviti za pomoć, a novac počeo pristizati do ugroženih područja, rekao je europski povjerenik. Optimistično je ocijenio da bi, ako se svi potrude, za najmanje godinu dana posljedice poplava mogle biti dovedene u red.

Svim ugroženim građanima, napose Obrenovčanima čiji grad je najviše stradao, Vučić je poručio da "neće ostati sami" i da ih "država neće ostaviti".

Han treba s ministrom vanjskih poslova Ivicom Dačićem posjetiti poplavljena područja u Obrenovcu i Šapcu.

Tijekom katastrofalnih poplava u Srbiji su od 16. svibnja, po dosadašnjim službenim podacima, stradale najmanje 33 osobe, oko 32.000 ih je evakuirano, a više od 1.760 kuća i objekata je uništeno i oko 2.000 poplavljeno, uz milijunsku štetu, poglavito u energetskom sektoru, poljoprivredi i infrastrukturi.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara