Europskoj uniji dodijeljena Nobelova nagrada za mir: "EU je više od udruženja država, ona je novi pravni poredak"

Foto: AFP

U OSLU je završila svečanost dodjele Nobelove nagrade za mir. Dobila ju je Europska unija zbog "ujedinjenja kontinenta i politike koja joj je donijela mir i demokraciju". Nagradu su u ime EU-a primili predsjednici triju europskih institucija - Europskog vijeća, Komisije i Parlamenta Herman Van Rompuy, Jose Manuel Barroso i Martin Schulz.

"Unutar nekoliko godina vođeno je pet ratova. Nikada nećemo zaboraviti Srebrenicu, gdje je osam tisuća muslimana masakrirano u jednom danu. Ipak sada EU nastoji položiti temelje za mir također i na Balkanu. Slovenija se pridružila EU-u 2004. Hrvatska će postati članicom 2013., Crna Gora je otvorila pristupne pregovore, a Makedoniji i Srbiji odobren je kandidatski status", rekao je Jagland.

Predsjednik Europskog vijeća Herman Van Rompuy u svom obraćanju odao je priznanje utemeljiteljima Unije na hrabrosti da započnu tako ambiciozan projekt nakon razornog i tragičnog rata. Istaknuo je da je mir mogao zavladati u Europi i bez Unije, ali da ne bi bio iste kvalitete.

"Naša Unija je više od udruženja država. Ona je novi pravni poredak, koji se ne temelji na ravnoteži moći među državama nego na slobodnom pristanku država da dijele suverenost. Od udruživanja u Zajednicu za ugljen i čelik do ukidanja unutarnjih granica, od šest do uskoro 28 članica, kada se Hrvatska pridruži obitelji, prijeđen je izvanredan put koji nas vodi u Uniju koja se više zbližava. I danas jedan od najvidljivijih simbola našeg jedinstva nalazi se u rukama svih. To je euro, valuta naše Europske unije, i mi ćemo je zadržati", rekao je Barroso. Dodao je da se može računati na napore Europske unije u borbi za trajni mir, slobodu i pravdu u Europi i svijetu.

Svečanosti dodjele nagrada prisustvovalo je i 20-ak premijera zemalja članica EU-a, među kojima je bio hrvatski premijer Zoran Milanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Dodajmo da će ostale Nobelove nagrade, za medicinu, kemiju, fiziku, književnost i ekonomiju također biti uručene danas i to na posebnoj svečanosti u švedskom glavnom gradu Stockholmu.

Milanović: Nobelova nagrada Europskoj uniji je zaslužena

Hrvatski premijer Zoran Milanović u Oslu je sudjelovao na dodjeli Nobelove nagrade za mir Europskoj uniji. Milanović ne sumnja da je ta nagrada zaslužena.

"Europska unija je naučila da razgovara, da se i svađa ako treba, ali da ne ratuje. To je jako važno i to je nešto što ljudi već uzimaju zdravo za gotovo, ali to je u stvari jedna monumentalna priča. Na kontinentu na kojem nijedna generacija stoljećima nije prošla da nije bilo rata, da nije bilo gubitaka ovo je velika stvar", rekao je Milanović.

Hrvatski premijer je naglasio kako je zahvaljući Europskoj uniji pojam bilateralnog sastanka i državnog posjeta izgubio svoje značenje u zadnjih 20 godina.

"Ove ljude viđam jedno mjesečno. Sve ću ih vidjeti, a i oni mene za dva dana u Bruxellesu. Prema tome, to je nešto o čemu se više ne razgovara. Dakle, ta dostupnost, ta familijarnost je konstanta i to je jako važno i za povjerenje i za osobni odnos, a onda i za odnos dražava. Naprosto si više vjerujete", rekao je Milanović.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara