Eurostat: Hrvati su dva puta bogatiji od državljana Bosne i Hercegovine

Foto:  Arhiva

BOSNA i Hercegovina je najsiromašnija zemlja u Europi, pokazalo je posljednje istraživanje europske statističke službe Eurostat. Istraživanje se odnosilo na visinu Bruto domaćeg proizvoda (BDP) po stanovniku i uključivalo je standard kupovne moći stanovništva jedne zemlje. Eurostat je istraživanjem obuhvatio 37 europskih zemalja. U Bosni i Hercegovini je zabilježen BDP u visini 28 posto europskog prosjeka, odnosno 72 posto ispod europskog prosjeka, što ovu zemlju čini najsiromašnijom u Europi i državom s najnižim životnim standardom.
 
Od zemalja regije, nakon BiH najniži BDP po stanovniku, prema standardu kupovne moći, ima Albanija čiji BDP je 30 posto od europskog prosjeka ili 70 posto ispod europskog prosjeka. Nakon Albanije slijede Srbija i Makedonija čiji BDP iznosi 35 posto europskog prosjeka.
 
Od zemalja regije, najbogatije zemlje su Hrvatska i Crna Gora u kojima BDP iznosi 61 posto, odnosno 42 posto europskog prosjeka. Prema ovim rezultatima, Hrvatska je dva puta bogatija od Bosne i Hercegovine i Albanije.
 
Prema istraživanju Eurostata, najveći životni standard zabilježen je u Luksemburgu, čiji je nivo dva i po puta iznad prosjeka EU i iznosi 271 posto EU prosjeka, ili 171 posto više od europskog prosjeka. Najsiromašniji stanovnici u Europskoj uniji su Bugari gdje BDP iznosi 47 posto EU prosjeka, odnosno 53 posto manji od EU prosjeka.
 
Istraživanje Eurostata je jasno pokazalo da još uvijek postoji veliki jaz između bogatih i siromašnih zemalja Europe. Luksemburg, kao najbogatija evropska zemlja, skoro 10 puta je bogatiji i s boljim životnim standardom od BiH kao najsiromašnije europske zemlje. Istraživanje Eurostata je obuhvatilo 27 zemalja članica EU-a, Hrvatsku kao narednu članicu, četiri zemlje kandidate - Tursku, Crnu Goru, Makedoniju i Srbiju, kao i dvije potencijalne zemlje kandidate - Bosnu i Hercegovinu i Albaniju. 
 
 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara