Evo kako se nadzire: Bivši šef sigurnosnog odjela Facebooka zaposlen je u državnoj NSA!

Evo kako se nadzire: Bivši šef sigurnosnog odjela Facebooka zaposlen je u državnoj NSA!

Foto: Shutterstock

MAX KELLY, bivši šef sigurnosnog odjela Facebooka, 2010. dao otkaz i prešao u jednu drugu američku tvrtku i to NSA. Riječ je o agenciji koja je podređena Ministarstvu obrane i nadležna za nadzor i dekodiranje elektronske komunikacije širom svijeta, objavio je New York Times dodajući da je otkaz Maxa Kellyja uslijedio samo nekoliko mjeseci nakon što je NSA u sklopu programa PRISM počela analizirati podatke s Facebooka. Kellyjevo zapošljavanje u toj agenciji tri godine je držano u tajnosti i jasno pokazuje koliko su usko povezane aktivnosti tajne službe i društvenih mreža.
 
Povezanost društvenih mreža i države nije nova stvar
 
"Milijuni ljudi dobrovoljno daju informacije o sebi u društvenim mrežama. I ne razmišljaju o tome tko ih čita. U skandalu oko američkog nadzora komunikacija postalo je jasno: tu su i društvene mreže odigrale svoju ulogu", piše u analizi Deutsche Welle dodajući da su državne tajne službe uvijek prikupljale podatke i informacije te da IT tvrtke već odavno svoje stručno znanje i uređaje prodaju američkoj vladi. 
 
Jeffrey Chester, voditelj instituta "Center for Digital Democracy" u Washingtonu tvrdi kako povezanost društvenih mreža i državnih organa nije ništa novo. 
 
Facebook za političku i društvenu kontrolu 
 
"Tvrtke poput Googlea i Microsofta žele obavljati poslove za Ministarstvo obrane", kaže Chester za Deutsche Welle dodajući da se društvene mreže naveliko koriste za političke i društvene kontrole. Carl Miller, šef istraživačkog tima britanske organizacije "Center for the Analysis of Social Media", u intervjuu za DW kaže kako ga otkriće o promjeni radnog mjesta Maxa Kellyja uopće ne iznenađuje. Odakle bi inače vladine institucije trebale regrutirati svoje stručnjake za društvene mreže, pita se Miller. On smatra da bi vladi trebalo biti dopušteno da koristi znanje i sposobnosti privatnih tvrtki, objavio je DW. 
Tekst se nastavlja ispod oglasa
 
Snowden otkrio kako su se izvlačili podaci 
 
Podsjetimo kako je bivši tehnički pomoćnik u CIA-i Edward Snowden identificiran je kao "zviždač" koji je otkrio javnosti skandal koji je potresao administraciju američkog predsjednika Baracka Obame. Objavljeno je kako su američke špijunske agencije NSA i FBI izvlačile podatke sa servera devet vodećih američkih informatičkih firmi, među kojima su Facebook, Google, Yahoo, Microsoft, Skype i Apple. 
 
Prema izvješću kojeg su objavili Washington Post i britanski Guardian, američki špijuni nadgledali su dobar dio prometa na world wide webu. Pristup Facebookovim serverima, primjerice, znači da su mogli imati uvid u profile korisnika najpopularnije društvene mreže, a iz Googleovih su servera mogli izvlačiti e-mail poruke korisnika Gmaila. 
 
 
 
 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara