Fenomen kojim se nitko ne bavi: Deseci tisuća građana BiH nemaju osobnu kartu, više od polovice putovnicu

Foto: mup.ks.gov.ba

IAKO je prema Zakonu o osobnoj karti državljana BiH, osobna karta obvezan dokument u Bosni i Hercegovini, deseci tisuća građana je ne posjeduju.

Zakon je propisao da je osobna karta javna isprava kojom se dokazuje identitet, činjenica mjesta i datuma rođenja, prebivališta, odnosno boravišta za raseljenu osobu i državljanstva Bosne i Hercegovine. Svaki državljanin BiH stariji od 18 godina, dužan je da imati osobnu kartu izdanu u mjestu prebivališta, a raseljena osoba u mjestu boravka.

Uprkos tome, blizu 100.000 građana Bosne i Hercegovine u ovom momentu ne posjeduje osobnu kartu ni ostale osobne dokumente, pokazalo je istraživanje koje je provela agencija Anadolija. Da sve bude gore, ovim problemom, koji polako ali sigurno prerasta u pravi društveni fenomen, nije se ozbiljnije pozabavio ni jedan sociolog, socijalni radnik, psiholog, politolog u BiH.

Više od pola građana nema ni putovnicu

Prema podacima Agencije za identifikacijske dokumente, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEA), od 3.271.938 državljana BiH, koji bi trebali imati osobnu kartu, njih 92.319 ne posjeduje osnovne osobne dokumente.

Zakonom o osobnoj karti državljana BiH regulirano je da će se novčanom kaznom u visini od 10 do 100 konvertibilnih maraka kazniti državljanin ako, između ostalog, ne podnese zahtjev za izdavanje osobne karte kada je obavezan. Tu zakonsku odredbu, prema dostupnim podacima, krše mnogi.

Podatak o broju građana BiH koji ne posjeduju putovnicu također je frapantan. Od 3.271.938 građana starijih od 18 godina, 1.959.400 ne posjeduje putovnicu. Ovaj broj u FBiH najveći je u Tuzlanskom kantonu, gdje čak 232.367 državljana BiH koji tu žive, nemaju putovnicu. Odmah iza Tuzlanskog, nalazi se Kanton Sarajevo s 220.609 građana, te Srednjobosanski kanton sa 156.584 građana bez bh. putne isprave.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara