Filipinska policija uhitila osumnjičene za ucjene na internetu

Ilustracija: Shutterstock

FILIPINSKA policija objavila je u petak da je uhitila desetke osumnjičenih koji su vjerojatno povezani s organiziranom ucjenom na internetu.

Osumnjičeni su uvjerili ljude iz niza zemalja da nagi poziraju pred kompjutorskim kamerom ili da pošalju svoje eksplicitne snimke seksa, navela je policija. Potom su ih ucjenjivali da će poslati snimke ili fotografije njihovim bližnjima ukoliko ne plate zahtijevanu svotu.

Po riječima šefa filipinske policije Allana Purisime, 58 ljudi uhićeno je u sklopu istrage u koju je uključen i Interpol. "Ova skupina djelovala je na način da otvori online račun na društvenim mrežama s ciljem lociranja i privlačenja mogućih klijenata, posebice starijih muškaraca u inozemstvu", kazao je šef filipinske policije, a prenosi BBC.

Nakon kreiranja računa na mrežama, pripadnici skupine predstavljali bi se kao atraktivne Azijatkinje, upoznavali se s budućim žrtvama te ih pozivali na korištenje kamera i sudjelovanje u cybersexu, što bi onda snimali bez znanja žrtve. Snimke su potom koristili za ucjenu obično tražeći od 500 do 2.000 dolara, navodi šef filipinske policije.

U svojoj izjavi o slučaju Interpol je u petak priopćio da su ucjenjivači "postupali gotovo na industrijski način, iz ureda opremljenih poput pozivnih centara te da su bili prethodno uvježbani i da im je čak nuđen bonus za dobro obavljen posao".

Po riječima direktora Interpolova specijaliziranog centra za internetski kriminal Sanjaya Virmanija, mreža je bila vrlo raširena.

"Ta kaznena djela nisu ograničena na jednu zemlju, a nisu ni žrtve. To je i razlog zašto je od vitalnog značenja međunarodna suradnja u istrazi ovoga zločina", kaže on. Po riječima predstavnika škotske policije, jedan škotski tinejdžer koji je također bio žrtvom ucjene, počinio je samoubojstvo.

Dužnosnik honkonške policije Louis Kwan kazao je da se više od 530 osoba u Hong Kongu, uglavnom u dobi između 20 i 30 godina, smatra žrtvom te kriminalne organizacije. Neki su, kako kaže, čak platili do 15.000 dolara kako njihov kompromitirajući materijal ne bi dospio u javnost, a neki od njih su policiji prijavili ucjenu onda kada više nisu mogli nastaviti plaćati.

Po riječima čelnika filipinske policije Purisime, dužnosnici policija Sjedinjenih Država, Hong Konga, Interpola, Škotske, Singapura i Australije prošle su godine udružili snage u borbi protiv te kriminalne organizacije.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara