Francuska, Italija i Slovenija na meti kritika: Vraća li se kriza u eurozonu?

Foto: Arhiva

MINISTRI financija Europske unije nedavno su naglasili kako i dalje postoji čitav niz problema koji otvara pitanje: Vraća li se kriza u Eurozonu? 
 
"Nedostatak konkurentnosti, prekomjerni proračunski deficiti, nedostatak kontrole banaka - sva ta problematična polja još nisu riješena. Kada su u pitanju strukturalne reforme i fiskalna konsolidacija, sjeverni Europljani sebe vide izloženim sve češćim optužbama da se južne zemlje prisiljavaju na štednju do iznemoglosti", piše Deutsche Welle naglašavajući kako uzroci krize koji su pogodili EU još uvijek nisu otklonjeni. 
 
Glavni ekonom Commerzbanke Jörg Krämer naglašava ulogu Europske središnje banke koja kroz politiku jeftinog novca, davanjem mogućnosti otkupa državnih obveznica prikriva krizu. Krämer tvrdi da se bilježi gospodarski rast iako uzroci krize nisu otklonjeni. Na njegovom tragu je i Johannes Mayr, stručnjak za euro iz banke Bayern LB, koji navodi probleme Slovenije koja bi mogla biti novi europski problem te da je Grčkoj potrebno više novca. 
 
"Jedanaest milijardi u sljedeće dvije godine kako bi se pokrili financijski deficiti, a onda bi mogao biti neophodan dodatni program, možda od deset milijardi eura, kako bi se zemlji olakšao prelazak na privatno tržište kapitala", tvrdi Mayr. Problemi se očekuju i u Italiji koja konstantno gubi na konkurentnosti, a kritizira se i moćna Francuska i to zbog nespremnosti na reforme, zaključuje DW. 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara