Francuska: Prva pobjeda socijalista nakon 13 poraza uzastopce

Francuska: Prva pobjeda socijalista nakon 13 poraza uzastopce

Foto: Hina

FRANCUSKA vladajuća socijalistička stranka u nedjelju je pobijedila na djelomičnim parlamentarnim izborima na istoku zemlje koji se smatraju testom popularnosti socijalista mjesec dana nakon atentata u Parizu, i pred važne regionalne izbore u ožujku.

Nakon što je kandidat konzervativnog UMP-a ispao u prvom krugu, socijalist Frederic Barbier dobio je 51,4 posto glasova u nedjelju, malo više od kandidatkinje Nacionalne fronte (FN) Sophie Montel.

Ona je uspjela iskoristiti nezadovoljstvo ljudi najvećim strankama u industrijskim i ruralnim područjima zemlje gdje je nezaposlenost visoka. FN se nada još boljem rezultatu u ožujku na regionalnim izborima.

Ovi izbori su prekretnica

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Činjenica da će socijalist zauzeti zastupničko mjesto Pierrea Moscovicija koji je postao europski povjerenik, olakšanje je za socijaliste predsjednika Francois Hollandea čija je kontrola nad Nacionalnom skupštinom oslabljena prelaskom jednog njihovog zastupnika u krajnju ljevicu.

Radi se o prvoj pobjedi socijalista u posljednje tri godine čime je prekinut crni niz od 13 poraza na svim djelomičnim izborima organiziranim otkad je Hollande izabran za predsjednika 2012.

Ovi izbori mogli bi biti prekretnica, smatra Barbier, te poziva da se "zadrži duh nacionalnog jedinstva oko republikanskih vrijednosti".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara