Francuska i Njemačka sklopile dogovor kojim će zaobići pritisak Davida Camerona na EU

Francuska i Njemačka sklopile dogovor kojim će zaobići pritisak Davida Camerona na EU

Foto: FAH

NADA Davida Camerona da će u naredne dvije godine osigurati promjene u ugovoru s EU mogla bi biti izgubljena jer su Francuska i Njemačka jutros sklopile tajni dogovor kojim namjeravaju zaobići pritisak Velike Britanije na Europsku uniju, javlja Daily Mail.

Naime, u medije je procurila vijest o planu francuskog predsjednika Francois Hollandea i njemačke kancelarke Angele Merkel koji isključuje potrebu za promjenom ugovora EU na kojem Cameron temelji svoje reforme.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Cilj francusko-njemačkog sporazuma, koji je postignut prošlog tjedna na summitu u Estoniji, je poduprijeti krizom pogođen euro jačanjem političkog saveza između zemalja koje koriste jedinstvenu valutu. No, ono što je ključno jest da su se složili kako se predložene mjere mogu donijeti i bez promjena u ugovoru EU.

Ovaj potez predstavlja veliki udarac za Camerona koji je zatražio promjene u EU ugovoru kako bi nametnuo svoje zahtjeve o ograničavanju broja imigranata koje bi njegova zemlja primala, dodjeli socijalne pomoći te deportaciji imigranata koji u šest mjeseci ne uspiju pronaći posao.

Prijedlog Njemačke i Francuske naći će se sljedećeg mjeseca na EU summitu u Bruxellesu na kojem i Cameron namjerava predstaviti svoje zahtjeve kojima uvjetuje ostanak Velike Britanije u Europskoj uniji.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara