Francuska uhitila osam osoba u operaciji protiv džihadista

Francuska uhitila osam osoba u operaciji protiv džihadista

Ilustracija: Guliver Image / Getty Images

OSAM osoba osumnjičenih za članstvo u džihadističkoj ćeliji koja je slala borce u Siriju privedeno je u utorak ujutro u području Pariza i Lyona, izjavio je francuski ministar unutarnjih poslova Bernard Cazeneuve.

"Uhićeni pojedinci, svi u pritvoru, osumnjičeni su za pripadnost džihadističkoj skupini koja je organizirala novačenja i odlaske u Siriju", rekao je Cazeneuve.

Po izvoru bliskom tom slučaju, riječ je o sedam muškaraca i jednoj ženi podrijetlom iz Turske i zemalja Magreba.

"Troje ih je bilo u Siriji i otamo se vratilo u prosincu", istaknuo je taj izvor.

Te osobe su dio šire mreže čiji su pripadnici otišli u Siriju u tri vala: u svibnju 2013., tijekom ljeta 2013. i u rujnu 2013., dodao je taj izvor prema kojemu se "pripadnici te mreže također nalaze na licu mjesta".

Odlučnost snaga reda

Ministar je naglasio da do tog uhićenja dolazi tjedan dana nakon što je na jugu Francuske uhićeno pet muškaraca, također pripadnika džihadističke mreže za Siriju.

"Gotovo mjesec dana nakon napada koji su pogodili Pariz, ova je operacija novi pokazatelj odlučnosti snaga reda, pod autoritetom pravosuđa, u nemilosrdnoj borbi protiv terorizma", kazao je Cazeneuve.

U okviru džihadističkih napada koji su zavili Francusku u crno početkom siječnja, premijer Manuel Valls kazao je da antiterorističke službe moraju nadzirati 3000 osoba osumnjičenih za sudjelovanje u džihadističkim skupinama.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara