Francuski premijer: Euro je prejak

Foto: Hina

FRANCUSKI premijer Manuel Valls izjavio je u subotu da je euro prejak i da će predsjednik Francoise Hollande predložiti inicijative za poticanje rasta i zapošljavanja nakon europskih izbora 22. do 25. svibnja.

"Potrebna nam je bolja monetarna politika, jer je euro prejak. Potrebna nam je velika promjena koja će monetarnu politiku učiniti oruđem rasta i zapošljavanja, oruđem koje služi narodu", rekao je Valls na susretu s mladim europskim socijalistima kod Pariza.

"Imajući to na umu, predsjednik republike iznijet će inicijative nakon europskih izbora", dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Valls je pred francuskim parlamentom u utorak rekao da njegova vlada želi otvoriti diskusiju o presnažnom euru kada se kasnije ove godine formira novi saziv Europskog parlamenta te je pozvao EU da potakne gospodarski rast.

Ministar gospodarstva Arnauld Montebour izjavio je prošloga mjeseca kako Francuska želi da se članice eurozone uskoro sastanu i rasprave o tečaju eura i monetarnoj politici, a Europsku središnju banku (ECB) pozvao da poduzme nekonvencionalne politike kako bi oslabila euro.

Predložio je novu monetanu politiku po uzoru na Američke federalne rezerve i dodao da bi predsjednik ECB-a Mario Draghi trebao spustiti vrijednost eura.

Euro je prošle godine porastao za pet posto u odnosu na dolar pogađajući izvozne tvrtke koje su postale manje konkurentne na međunarodnim tržištima i smanjujući profit europskih kompanija.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara