Francuski premijer podnio ostavku: Montebourg je "prešao crvenu liniju"

Foto: Hina

FRANCUSKI premijer Manuel Valls podnio je u ponedjeljak francuskom predsjedniku ostavku svoje vlade, objavio je ured predsjednika Francoisa Hollandea.

Prema tom priopćenju nova će vlada biti formirana u utorak u skladu "sa smjerom zemlje koju je odredio" predsjednik.

Ostavka je uslijedila dan nakon što je ministar gospodarstva Arnaud Montebourg pozvao na novu gospodarsku politiku i doveo u pitanje nešto što je nazvao "njemačkom opsjednutošću" proračunskom strogoćom.

Predsjednik Hollande zatražio je od Vallsa da formira novu vladu.

Valls: Montebourg "prešao crvenu liniju"

Francuski premijer Manuel Valls, koji je u ponedjeljak podnio ostavku svoje vlade, objasnio je kako je to učinio zbog toga što je ministar gospodarstva Arnaud Montebourg "prešao crvenu liniju" kad je napao vladine mjere za koje je ustvrdio da guše gospodarski rast, prenose svjetski mediji.

Montebourg je na sastanku socijalista na istoku Francuske rekao da je potrebno pokrenuti "pravedan i zdrav otpor opsesijama njemačkih konzervativaca", a ranije je za francuske medije izjavio da se "Njemačka našla u zamci politike štednje koju je nametnula diljem Europe", te da je francuska vlada "njemački opsjednuta" proračunskom strogoćom.

Montebourg je kazao da ne žali zbog svojih izjava, ustvrdivši one nisu bile rušenje nečijeg autoriteta, već "rasprava o gospodarskom smjeru zemlje", prenosi BBC.

Valls je postao premijer u ožujku nakon lošeg rezultata Hollandeovih socijalista na lokalnim izborima.

Ranije ovoga mjeseca vlada je objavila da neće moći postići gospodarski rast od jedan posto, kao što je ranije bila najavljivala.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara