Franjo je prvi papa koji će govoriti u američkom Kongresu

Franjo je prvi papa koji će govoriti u američkom Kongresu

Foto: Hina

PAPA FRANJO će povodom posjeta Sjedinjenim Državama održati govor u američkom Kongresu 24. rujna, što dosad još nije zabilježeno, rekao je u četvrtak predsjednik Zastupničkog doma, republikanac John Boehner.

Franjo će biti prvi papa u povijesti koji će održati govor pred članovima obaju domova Kongresa na svečanoj zajedničkoj sjednici, što je čast koja se iskazuje samo čelnicima prijateljskih i savezničkih zemalja.

"Dirnuti smo što je Sveti Otac prihvatio naš poziv i s nestrpljenjem očekujemo njegovu poruku američkom narodu", rekao je Boehner.

John Boehner je službeno pozvao papu u ožujku 2014., a pozivu se pridružila i predsjednica demokrata u Zastupničkom domu Nancy Pelosi. Franjo je lani potvrdio dolazak u SAD u rujnu povodom skupa katolika u Philadelphiji.

Zastupnici su počašćeni

Zastupnici su "počašćeni i radosni što je papa Franjo, prvi papa rođen na američkom kontinentu, prihvatio naš poziv", rekla je Pelosi.

Papa je obnovio vjeru katolika diljem svijeta i potaknuo novi naraštaj, bez obzira na vjeru, da bude oruđe mira, dodala je.

"Jedva čekamo da čujemo njegov poziv da živimo u skladu s našim vrijednostima, da štitimo siromašne i potrebite te da promičemo mir", rekla je.

Nakon izbora na polovici mandata, oba doma Kongresa su u rukama republikanaca.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara