GONG: Državno izborno povjerenstvo ne smije biti mjesto uhljebljivanja

GONG: Državno izborno povjerenstvo ne smije biti mjesto uhljebljivanja

Foto: Hina

NEVLADINA udruga GONG pozvala je u ponedjeljak Hrvatski sabor da kod skorog izbora članova Državnog izbornog povjerenstva (DIP) primjeni praksu javnog saslušanja kandidata, kakvu primjenjuje kod izbora sudaca Ustavnog suda, Pučkog pravobranitelja i Povjerenice za informiranje, ističući da DIP ne smije biti mjesto uhljebljivanja.

"Nadamo se da će Sabor u DIP izabrati nezavisne, nestranačke, stručne i u izborima iskusne osobe, koje imaju želju, energiju i viziju rada DIP-a kao proaktivnog tijela. DIP ne smije biti institucija za uhljebljivanje, niti bi u njega trebalo izabrati dojučerašnje članove stranaka ili saborske zastupnike", poručuje GONG u otvorenom pismu adresiranom na predsjednika Sabora Josipa Leku, te na saborske odbore za Ustav i Poslovnik te za izbor, imenovanja i upravne poslove.

Dvjema potpredsjednicama DIP-a (Zdravki Čufar Šarić i Aleksandri Jozić Ileković) i trojici članova DIP-a (Davoru Orloviću, Zorislavu Hamu i Josipu Vresku) 9. ožujka istječe osmogodišnji mandat, pa Hrvatski sabor ovih dana očekuje izbor novog sastava DIP-a.

Članovi DIP-a izabrani bez javnosti

Prije osam godina, kada je DIP po prvi put osnovan kao stalno tijelo, njegov je sastav izabran kroz zatvorenu proceduru, bez očiju javnosti tako da nisu prošli kroz javna saslušanja, podsjeća GONG.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ta nevladina udruga opetuje svoje žaljenje što nije iskorištena prilika da se sastav DIP-a, u koji se isključivo mogu birati pravnici, otvori i drugim relevantnim strukama, primjerice politologiji, sociologiji, ekonomiji, novinarstvu.

DIP ukupno ima devet članova - predsjednika, koji je po položaju predsjednik Vrhovnoga suda, četiri potpredsjednika, od kojih dva bira Vrhovni sud, odnosno njegova Opća skupština, a dva Sabor, koji bira i četiri člana DIP-a.

Zakon vrlo šturo govori o proceduri izbora, no izvjesno je da osoba koja želi u DIP, mora biti hrvatski državljanin, diplomirani pravnik s deset godina radnog iskustva u struci, osoba koja poznaje politički i izborni sustav i nije član niti jedne stranke.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara