GONG odlučan u namjeri da spriječi zakon o kandidaturi ratnih zločinaca i korumpiranih političara

GONG odlučan u namjeri da spriječi zakon o kandidaturi ratnih zločinaca i korumpiranih političara

Foto: Hina

UDRUGA GONG i u petak je ustrajala na prijedlogu da se izbornim zakonom treba zabraniti kandidiranje osuđenima za najteža kaznena djela poput ratnih zločina, zloupotrebe položaja i ovlasti - svoj prijedog, uobličen u amandman, aktivisti udruge su prije saborskog zasjedanja dijeli zastupnicima.

GONG traži izmjenu izbornog zakona tako da se spriječi kandidiranje pravomoćno osuđenih ratnih zločinaca i korumpiranih političara, konkretizirala je predstavnica GONG-a Jelena Berković.

Taj je amandman, kaže, detaljno razrađen u višemjesečnoj raspravi sa grupom od 29 saborskih zastupnika, a u četvrtak su ga predložile zastupnice Jadranka Kosor (nezavisna) i Mirela Holy (OraH).

"Vjerujem da se za ovo nadstranačko pitanje može naći dovoljno ruku u Saboru kod današnjeg glasovanja o izbornom zakonodavstvu", izjavila je Berković novinarima.

Promatranje glasanja

Najavila je da će GONG-ovi aktivisti sa saborske galerije pratititi kako je pojednačno glasovao svaki zastupnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Berković nije kometirala prijedlog HDSSB-a da se kandidiranje zabrani svima koji su bili uključeni u velikosrpsku agresiju na Hrvatsku, bez obzira na Zakon o oprostu.

Nisam to vidjela, pa ne mogu komentirati, rekla je Berković.

> HDSSB ostaje pri zabrani kandidiranja svima uključenima u agresiju na Hrvatsku

Saborske zastupnike u petak očekuje glasovanje o izmjenama Zakona o izborima zastupnika u Hrvatskom saboru. Raspravljeni su prijedlozi Hrvatskih laburista i SDP-a.

SDP predlaže preferencijalno glasovanje s jednim preferencijskim glasom i prohibitivnom klauzulom od 10 posto. Predlažu i diskvalifikaciju izbornih lista koje ne poštuju tzv. žensku kvotu te obvezu svake liste da uz kandidaturu priloži i potpise potpore najmanje 1500 birača.

Ta je stranka podnijela i amandman na vlastiti prijedlog po kojem bi se kandidatura zabranila svima koji su pravomoćno osuđeni na zatvorsku kaznu dulju od šest mjeseci i to do isteka rehabilitacijskog roka.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara