Gazprom upozorava: Opskrba EU plinom preko Ukrajine mogla bi biti prekinuta

Gazprom upozorava: Opskrba EU plinom preko Ukrajine mogla bi biti prekinuta

Foto: Hina

RUSKI gigant Gazprom upozorio je u srijedu da bi opskrba Europske unije plinom preko Ukrajine ove zime mogla biti prekinuta unatoč okvirnom sporazumu postignutom između Moskve i Kijeva.

"Tranzit preko Ukrajine ove je zime još upitan", rekao je šef grupe Aleksej Miller, a objavljeno je nakon sastanka s novim potpredsjednikom Europske komisije za energetiku Marošem Šefčovičem.

"Ukrajina zbog svojih financijskih poteškoća nije mogla kupiti potrebne količine plina u studenome i prosincu prošle godine i rezerve plina u podzemnim skladištima blago su se smanjile", objasnio je, a France Presse ocjenjuje kako je riječ o dosta čvrstom tonu koji je upotrijebio za prvi posjet Ševčoviča Moskvi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oko polovice ruskog plina potrošenog u Europi dolazi preko Ukrajine i plinski sukob Moskve i Kijeva već je dovodio do prekida isporuke EU-u.

Da bi osigurala protok, Ukrajina na svojem teritoriju ima velika podzemna skladišta.

Gazprom je u lipnju prekinuo isporuku Ukrajini jer je Kijev odbio platiti dug nastao zbog golema povišenja cijene plina nakon svrgavanja proruskog predsjednika Ukrajine i dovođenja nove prozapadne vlasti.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara