"Gladni smo, gdje su naša prava?": Obespravljeni radnici ponovo prosvjedovali u Tuzli

"Gladni smo, gdje su naša prava?": Obespravljeni radnici ponovo prosvjedovali u Tuzli

Foto: tuzla.com

NEKOLIKO stotina prosvjednika okupilo se u srijedu u Tuzli kako bi iskazali nezadovoljstvo trenutačnim socijalnim i gospodarskim stanjem i ponovo zahtijevali procesuiranje odgovornih za privatizaciju koja je dovela do stečaja brojnih tvrtki u Tuzlanskoj županiji.

Prosvjednici su se okupili ispred sjedišta županijskih tijela vlasti na poziv alternativnog sindikata "Solidarnost".

"Gladni smo", "Gdje su naša prava", slogani su koje su bili ispisani na transparentima što su ih nosili prosvjednici.

"Radnici ne idu na ulice zato što im je dobro već stoga što su krivnjom vlasti gurnuti u bijedu i siromaštvo", kazao je predsjednik ove sindikalne udruge Sakib Kopić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Dodao je kako se inzistira na pravosudnom progonu onih koji su odgovorni za propast nekadašnjih uspješnih tvrtki kao i na oprostu za sudionike ranijih prosvjeda.

Prosvjednici su u srijedu zapravo ponovili najveći broj zahtjeva koji su istaknuti još u veljači kada se nezadovoljstvo brojnih obespravljenih radnika prenijelo u gradove diljem BiH kulminirajući nasiljem 7. veljače.

Tada je dio nasilnih prosvjednika zapalio ili demolirao sjedišta županijskih vlasti ne samo u Tuzli nego i u Sarajevu, Zenici, Bihaću i Mostaru.

Jedan od temeljnih zahtjeva prosvjednika tada su bile ostavke županijskih vlada i uspostava novih no to se u cjelosti realiziralo samo u Tuzlanskoj županiji.

Nova vlada predvođena premijerom Bahrijom Umihanićem do danas ipak nije uspjela riješiti ostale zahtjeve radnika odnosno stvoriti uvjete za pokretanje proizvodnje u nekadašnjim velikim tvrtkama koje su zapošljavale na tisuće radnika a nakon poratne privatizacije su dovedene do ruba propasti.

U ostale tri županije u kojima su vlade podnijele ostavku nove nisu formirane ni do danas niti je bilo ozbiljnijih pokušaja da se ispune nekih od zahtjeva s prosvjeda u veljači.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara