Glavni tajnik UN-a o utapanju imigranata kraj Sicilije: Treba hitno donijeti mjere koje će riješiti duboke uzroke tih nesreća!

Foto: Guardia Costiera

GLAVNI tajnik UN-a i talijanski premijer pozvali su u subotu na donošenje hitnih mjera koje će riješiti uzroke tragičnih brodoloma koji Sredozemlje pretvaraju u grobnicu afričkih migranata, a predsjednik Malija predložio je međunarodni sastanak na vrhu o emigraciji.

Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon "duboko je ožalošćen" zbog brodoloma blizu Malte u kojem su u petak život izgubili deseci migranata, uglavnom Sirijaca, osam dana nakon tragedije kod talijanskog otoka Lampeduse u kojem je 3. listopada poginulo 359 izbjeglica s Roga Afrike.

"Treba donijeti mjere koje će riješiti duboke uzroke tih nesreća", rekao je Ban i pozvao da se te mjere usredotoče na "ranjivost tih ljudi i na poštivanja ljudska prava migranata".

"Treba više sredstava za nadzor Sredozemlja"


Europska unija mora "odmah" učiniti operativnim Eurosur, rekao je talijanski premijer Enrico Letta i pozvao Europsko vijeće da na sastanku predviđenom za 24. i 25. listopada raspravlja o tome pitanju.

Europski parlament u četvrtak je odobrio operativnost Eurosura, sustava nadzora granica EU sa zemljama Sredozemlja koji treba spriječiti kretanja migranata.

Letta drži da "treba više sredstava za nadzor Sredozemlja", ali i uvjeta jer nadzor ne mogu obavljati samo brodovi i zrakoplovi mediteranskih zemalja koje su prve na udaru, kao što su Malta, Italija i Grčka.

Malijski predsjednik Ibrahim Boubacar Keita predložio je da se sazove "međunarodni summit o emigraciji, dijalog koji bi uključio ishodišne i odredišne zemlje".

"Afrika se ne može sama izvući. Njoj treba solidarnost", a afrički izvori trebaju biti korišteni u "dobre svrhe", korupciju valja pobijediti, a mladima dati posao, rekao je Keita.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara