"Glavni zadatak bit će mu pripremiti Hrvatsku za Schengen": Podržano imenovanje Ostojića na mjesto potpredsjednika Vlade

Foto: Goran Mehkek/Cropix

S OSAM glasova za i jednim suzdržanim, saborski Odbor za Ustav, poslovnik i politički sustav podržao je imenovanje Ranka Ostojića na mjesto potpredsjednika Vlade za unutarnju politiku. Prvi put, izmjenama Poslovnika, saborski zastupnici mogli su postavljati pitanja kandidatu.

Ranka Ostojića, u ime predlagatelja, predstavio je premijer Zoran Milanović. "On ima veliko političko i upravno iskustvo, bit će zadužen prvenstveno za unutarnju politiku, a glavni zadatak mu je pripremiti Hrvatsku za ulazak u Schengen. To je naš politički cilj", istaknuo je Milanović.

Nakon što se s predsjednikom Odbora Peđom Grbinom konzultirao o tome treba li prema novome poslovniku i on odgovarati na pitanja, a Grbin mu objasnio da ne mora, Milanović je napustio sjednicu.

"Jesu li nam uzori Srbija i Rusija?"


U raspravi nije sudjelovao HDZ, a pitanjima su ministra unutarnjih poslova "rešetali" Laburisti dok su SDP-ovci pozdravili imenovanje kolege i upućivali mu informativna pitanja o prelasku granice nakon 1. srpnja te sigurnosnoj situaciji u zemlji.

Laburist Branko Vukšić želio je sugerirati da je previše moći koncentrirano u rukama jednog čovjeka, obzirom na dužnost ministra policije i koordinatora za nacionalnu sigurnost. "Jesu li nam uzori Srbija i Rusija?", upitao je Vukšić, a Ostojić odgovorio da su i Ivica Dačić i Vladimir Putin premijeri svojih Vlada, a ne potpredsjednici. "MUP ne upravlja represivnim sustavom, a ja ne zapovijedam nego koordiniram", objasnio je Ostojić.

Vukšićev kolega Dragutin Lesar zaključio je pak da je Ostojić potpredsjednik Vlade za Schengen, budući da nije bio zadovoljan njegovim odgovorima na pitanja o europskom uhidbenom nalogu, minimalnoj satnici hrvatskog radnika i ovrhama.

Inače, govoreći o prioritetima na svojoj novoj dužnosti, Ostojić je, osim Schengena istaknuo i reformu javne uprave te bolju koordinaciju ministarstava.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara