Godišnjica uhićenja Gotovine: Pravdu u Haagu čekao sedam godina, ljaga s njegova imena sprana nakon više od 11 godina

Foto: Arhiva

PRIJE točno sedam godina, 7. prosinca 2005. godine, general Ante Gotovina je nakon više od četiri godine bijega od haškog tužiteljstva uhićen za vrijeme večere u hotelu Bitacora u Playa de las Americas, smještenom na južnom dijelu Tenerifa.

Ironije li, tadašnja haška tužiteljica Carla del Ponte baš je boravila u Srbiji te je s ponosom i likujući u Beogradu obznanila "sretnu" vijest: "Želim vam samo priopćiti dobru vijest koju sam dobila prije sat vremena: Ante Gotovina uhićen je prošle noći na Kanarskim otocima i bit će uskoro prebačen u Haag. To je za nas jako dobra vijest".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Haška tužiteljica Carla del Ponte poslala je zapečaćenu, odnosno tajnu optužnicu i zahtjev za uhićenjem Gotovine koalicijskoj vladi koja je tada bila na vlasti u Hrvatskoj još u lipnju 2001. godine. Odbili su ga odmah uhititi i poslali službenu pritužbu haškom sudu izjavljujući kako zbog teških kvalifikacija ne može prihvatiti optužnicu, što je generalu dalo dovoljno vremena da do javne objave optužnice u srpnji 2001. godine pobjegne.

Zadovoljenje pravde trebalo je čekati sve do 16. studenog ove godine kad je general Gotovina, zajedno s generalom Mladenom Markačem, pravomoćno oslobođen svih optužbi za ratne zločine te je ponovno, nakon više od 11 godina, opet postao slobodan čovjek.

Iako je u bijegu i pritvoru proveo više od desetljeća, Gotovina nakon oslobođenja nije počeo sipati bijes i gorčinu zbog godina života koje su mu ovime uništili, već je na iznenađenje mnogih odaslao poruke mira, ljubavi i prijateljstva te kazao: "Ovo je točka na i. Rat pripada prošlosti. Okrenimo se svi zajedno budućnosti!".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara