Goldman Sachs: Grčku treba dovesti na rub ponora

Goldman Sachs: Grčku treba dovesti na rub ponora

Foto: AFP

VELIKA investicijska banka Goldman Sachs, koja je odigrala jednu od ključnih uloga u eksponencijalnom rastu grčkog duga, smatra kako će za međunarodne kreditore možda biti nužno "da Grčku dovedu na rub provalije".

Američka banka je za svoje klijente pripremila tri moguća scenarija razvoja situacije u Grčkoj nakon izbora koji će se održati 17. lipnja. Pritom iz Goldman Sachsa navode kako trenutno traje svojevrsno odmjeravanje snaga, gdje "trojka" Grčkoj prijeti izbacivanjem iz eurozone ukoliko ne ispoštuje postojeće sporazume koji su išli u paketu s bailoutom, dok vođe rastućih grčkih stranaka otvoreno pozivaju na nepoštivanje mjera štednje, uvjereni da ih ostatak eurozone ne može izbaciti zbog prevelikih troškova i rizika koje donosi takav čin.

Prvi scenarij: Nastavak političke agonije

Goldman Sachs ovo vidi kao najizgledniji scenarij: nova grčka vlada neće izabrati napuštanje eurozone, ali neće pristati ni na implementaciju postojećih mjera štednje koje zahtijevaju MMF i EU. U tom će slučaju trojka najvjerojatnije prestati isplaćivati novac Grčkoj. GS smatra kako bi trojka tako Grčku morala dovesti na sam rub ponora, ali bi ECB vjerojatno nastavio poslovati s grčkim bankama, čime bi se period nesigurnosti nastavio.

Grčka bi ostala bez novca, ali bi zbog suradnje s ECB-om mogla servisirati depozite koji građani imaju u eurima. Ipak bi nova grčka vlada s vremenom vjerojatno bila prisiljena pristati na uvjete trojke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Drugi scenarij: Grčka sama napušta eurozonu

Ovaj scenarij predviđa da nova Vlada odmah kaže kako napušta eurozonu, a GS smatra kako su izgledi za tako brzi izlazak vrlo mali. Bio bi to oštri prekid s prošlosti, jer bi i ECB tad vjerojatno obustavio dotok eura u Grčku, čime bi ovi i de facto napustili euro, jednako kao i on njih. Međutim, takav bi scenarij imao ozbiljne implikacije, jer bi se zaraza vjerojatno proširila i na druge ugrožene zemlje u eurozoni. Građani Grčke vjerojatno bi pohrlili povući novac iz banaka, što bi se preslikalo i u drugim zemljama.

Ukoliko bi eurozona i našla načina da postavi dobre zaštitne mjere, svejedno bi u najboljem slučaju europski ekonomski rast pao za bar 2 posto. Ukoliko bi te mjere bile neefikasne, ishod bi mogao biti puno gori. GS navodi kako bi moguć bio i potpuni raspad eurozone i pad dvoznamenkasti pad BDP-a.

Treći scenarij: Grčku izbacuju iz eurozone

Ovakav rasplet događaja predviđa izbacivanje Grčke iz monetarne unije jednom kad se osiguraju potrebne zaštitne mjere, ali GS smatra kako ovaj scenarij nije izgledan poput onog prvog. Iako europski lideri već duže vremena razgovaraju o stvaranju takvog zaštitnog zida, još uvijek su daleko od njegovog stvaranja.

A izbacivanje Grčke prije njegove uspostave bi bilo preriskantno. Osim toga, takav bi potez nosio i negativne političke implikacije, jer bi tržištu i ostalim perifernim zemljama poslao poruku da je članstvo u eurozoni nešto što se lako da ukinuti. A povjerenje je danas važnije nego ikad, smatra GS.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara