Golim grudima na društvenu svijest

Golim grudima na društvenu svijest

Foto: AFP (Prosvjed Femena u Berlinu protiv desničara) 

PROSVJEDI u Europi posljednjih pet godina postali su sasvim normalna stvar. Prosvjeduje se protiv političkog sistema, bankara, nepopularnih režima, nezdrave hrane, Europske unije, protiv poljoprivredne politike...No, kako u moru dnevnih prosvjeda koje postaju sasvim uobičajena vijest u medijima "iskočiti" i zaokupiti pažnju šire javnost?
 
Femen probio granice
 
Ukrajinke su pronašle odgovor u - "golim grudima". Aktivistice Femena ukrajinskog društvenog i feminističkog pokreta djeluju od 2008. godine, a od tada prosvjeduju- golih grudi. Njihovi prosvjedi protiv posjete ruskog premijera Vladimira Putina, protiv Eura 2012 odnosno sex-turizma, protiv korumpirane politike i prostitucije obišli su svijet.  Riječ je o pokretu koji broji 15.000 članova, i to mahom ukrajinskih studentica u dobi od 18 do 20 godina. 
 
Prosvjed Femena u Italiji protiv Berlusconija koji bi umjesto "na izbore trebao ići u zatvor"
 
U fokusu ukrajinskog Femena je prostitucija odnosno iskorištavanje žena, no isto tako žestoko su protiv utjecaja vjerskih organizacija i Crkve na državni aparat, pa su tako prosvjedovale i unutar crkava u toj zemlji. Također su se iskazale i u borbi protiv homofobije, za Gay prava te protiv institucije braka, ali i protiv korupcije u ukrajinskom društvu. 
 
No pokret Femen odavno je probio granice. U posljednjih mjesec dana aktivistice su prosvjedovale u Italiji protiv Silvia Berlusconija. Ondje su poslale poruku kako je Berlusconiju mjesto u zatvoru, a ne na izborima. U Francuskoj su "pozdravile" odlazak Pape.  U Vatikanu se prosvjedovalo protiv stavova Katoličke Crkve s natpisima "In gay we trust" i "Shut up".
 
Prosvjed u Vatikanu pred Papom
 
Njemačke aktivistice aktivne su protiv "rasizma i fašizma", pa su nedavno prosvjedovale ispred jedne njemačke ekstremno desne stranke.  
 
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Pokret Femen jak je u i Londonu, ondje su se iskazale nedavno kada se prosvjedovalo u centru Londona protiv Olimpijskog vijeća koje optužuju za podržavanje krvavog islamskog režima. Aktivistice su izjavile kako prosvjeduju protiv krvavih islamističkih režima koje podržava Internacionalni olimpijski odbor.  
 
Razočarane feministicama starije generacije
 
Pokret Femen tako je iz Ukrajine zahvatio Europu, ali i dio Južne Amerike posebice u Brazilu. Ukrajinske aktivistice sada su se proširile zemljama Europske unije i za sada su najjače u Njemačkoj, Italiji, Francuskoj, Bugarskoj i Velikoj Britaniji a ima ih i u Švicarskoj.  
 
Tako se već duže vrijeme u Njemačkoj nalazi 24-godišnja Ukrajinka Aleksandra Ševčenko, koja prenosi svoja iskustva, s obzirom da je jedna od utemeljiteljica pokreta Femen. Inna Shevchenko još jedna utemeljitelica Femena nalazi se u Francuskoj te ondje širi mrežu. Nedavna akcija bila je u poznatoj Notre Dame crkvi kada se prosvjedovalo zbog politike Katoličke crkve te se "pozdravio" odlazak Pape. 
 
Francuski Femen - Protiv politike Katoličke Crkve u Notre Dame 
 
Aktivisticama Femena u prvom se redu pridružuju feministice i to one koje su razočarane "starijom generacijom feministica". Ukrajinski recept im je prihvatljiv, a njihove poruke s prosvjeda snažno odjekuju u vrijeme kada su prosvjedi postali - sasvim uobičajena stvar. 
 
"Došle smo, razodjenule se i pobijedile", glavna je poruka ovih prosvjednica. 
 
Cvijeće u kosi zaštitni je znak ukrajinskog Femena
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara