Goran Aleksić DORH-u prijavio HNB, guvernera Vujčića i Hypo banku

Goran Aleksić DORH-u prijavio HNB, guvernera Vujčića i Hypo banku

Foto: Borna Filić/Pixsell

GORAN ALEKSIĆ korisnik kredita vezanog uz švicarski franak i aktivni sudionik u izradi kolektivne tužbe u "slučaju Franak", jučer je DORH-u podnio zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka protiv Hrvatske narodne banke, guvernera Borisa Vujčića i Hypo Alpe Adria Banke kod koje ima kredit.

Aleksić u prijavi tvrdi da je HNB prekršila zakon jer nije reagirala na njegovu prijavu protiv Hypo banke, koja je prema njegovom mišljenju, protuzakonito mijenjala kamatnu stopu. 

Nakon što je Hypo banku prijavio HNB-u, kao odgovor je dobio tumačenje prema kojem je banka u pravu.

Kako navodi u prijavi, banka je samovoljno određivala veličinu fiksnog dijela kamatne stope, nakon što je kredit već ugovoren, što je prema njegovom tumačenju u suprotnosti sa Zakonom o obveznim odnosima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema Zakonu o obveznim odnosima, kredit mora biti sklopljen u pisanom obliku. Aleksić u prijavi stoga navodi da "kreditne obveze ne mogu se i ne smiju nikako drugačije ugovarati osim pisanim putem. Nadam se da nije potrebno naglašavati da se ništa izvan toga odnosno nakon što je ugovor potpisan i aktiviran ne smije i ne može određivati jednostranom odlukom jedne od ugovornih strana."


Podnesena je i zasebna prijava protiv Hypo banke u kojoj se navodi da banka nije s dužnikom sklopila aneks ugovora o kreditu kojim je trebala ugovoriti parametar i fiksni dio kamatne stope te razdoblja promjene kamatnih stope.

Prema navodima iz prijave time je prekršen Zakon o potrošačkom kreditiranju.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara