Gori i od Španjolske: Hrvatska deseta na ljestvici zemalja s najvećim šansama za bankrot

Gori i od Španjolske: Hrvatska deseta na ljestvici zemalja s najvećim šansama za bankrot

Foto: Bussines Insider

U TRENUCIMA kada u čitavom svijetu ekonomska kriza iz dana u dan uzima sve više žrtava, nije zgorega ocijeniti koje su zemlje zapravo izložene najvećem riziku od totalnog sloma odnosno bankrota.

To je napravila ekipa Business Insidera koja je prostudirala tržište CDS-a (credit default swaps) za 59 zemalja i složila listu od 20 zemalja s najvećim šansama za bankrot, odnosno s najvećom cijenom osiguranja duga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nažalost po nas, Hrvatska se nalazi na nezavidnom desetom mjestu svjetske ljestvice, s CDS-om od 563,95 bodova. Valja pritom napomenuti kako smo, prema ljestvici BI-a, ugroženiji od Španjolske i Italije, iako ove zemlje grcaju u financijskim problemima. Jedina relativno utješna vijest je ta da je hrvatski trošak zaduživanja na godišnjoj razini smanjen za 1,9 posto.

Listu najugroženijih zemalja predvode Grčka i Argentina, a slijede ih Cipar, Ukrajina, Portugal i Venecuela. U lošijem položaju od Hrvatske još su Egipat, Irska i Mađarska, a u neznatno boljem Španjolska i Italija. Valja napomenuti kako je kao zaseban entitet BI izdvojio Dubai, koji je 15. na listi najugroženijih od bankrota.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara