Gotovo 90 posto nestalih u BiH su muškarci, žene silovane i zastrašivane

Foto: Guliver Image/Getty Images

U BIH gotovo 90 posto nestalih u oružanim sukobima 90-ih su muškarci, čime su žene i djeca ostavljeni da se bore s teškim posljedicama, a nerijetko im se prijeti kako se ne bi doznala istina o nestalima i ubijenima, priopćili su u petak u Međunarodnom povjerenstvu za nestale osobe (ICMP).

Povodom Međunarodnog dana žena, 8. ožujka ICM, čije je sjedište u BiH, naveo je da se mnoge žene suočavaju s iskušenjima u potrazi za svojim voljenima koji su nestali u oružanim sukobima i zbog kršenja ljudskih prava.

Foto: Guliver Image/Getty Images

U BiH se više od 30.000 osoba smatralo nestalima u oružanim sukobima 1990-ih godina, a najnovije statistike iz centralne evidencije Instituta za nestale osobe (CEN) i ICMP-a pokazuju da su muškarci bili ogromna većina nestalih, oko 87 posto.

To znači da su iza njih uglavnom ostale žene, često s djecom koju moraju izdržavati. Neke od tih žena su i same bile žrtve ratnih zločina, npr. seksualnog nasilja i silovanja, a raseljene su iz svojih predratnih domova.

"Uprkos svojim teškim osobnim nedaćama, mnoge žene su tijekom proteklih godina preuzele vodeću ulogu u nevladinom sektoru i uspješno se bore za rješavanje problema nestalih osoba u BiH, kao i na podizanju javne svijesti o ovom pitanju. Tijekom svojeg rada ove žene trpe zastrašivanja, suočavaju se s progonom i strahuju od odmazde", rekla je glavna direktorica ICMP-a Kathryne Bomberger. Dodala je da je to jedan od razloga zbog kojeg je pitanje nestalih kroz povijest ostalo na margini.

BiH je 2004. donio Zakon o nestalim osobama, kojim se obiteljima nestalih osoba jamči pravo da sazna sudbinu svojih najmilijih. Zakon BiH je obiteljima omogućio i određene beneficije, kao što su prioritet u zapošljavanju i obrazovanju, zdravstvena zaštita, pravo na obilježavanje mjesta ukopa i financijsku pomoć. Kako su međutim upozorili iz ICMP-a ovaj zakon nije u potpunosti proveden.

Kako su priopćili iz ICMP-a u BiH je više od 70 posto nestalih u BiH do danas pronađeno, no nestale osobe i dalje predstavljaju jedan od najvećih problema ljudskih prava u BiH.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara