Gotovo nemoguća misija: Kako do posla u zemljama Europske unije nakon 1. srpnja?

Foto:  Arhiva (AFP)

"HRVATIMA će biti jednako kao i Poljacima", najavljuje se ovih dana iz Njemačke koja će za hrvatske radnike nakon 1. srpnja odnosno nakon što Hrvatska uđe u Europsku uniju uvesti dodatna ograničenja na rad u toj zemlji. Predviđa se kako bi Hrvati mogli čekati najmanje sedam godina kako bi u Njemačkoj imali iste uvjete za rad i mogućnost zaposlenja kao i ostale države Europske unije. Upravo zato se i povlači paralela s Poljskom kojoj su nakon ulaska u EU uvedena dvogodišnja ograničenja na rad koja su produžena tri puta da bi im na kraju trebalo sedam godina da ostvare slobodan pristup tržištu rada. 
 
Deutsche Welle, očekujući Hrvate u EU nakon 1. srpnja analizirao je "poljski slučaj" s obzirom da oni predstavljaju trenutno  najveću grupu poduzetnika migrantskog podrijetla u njemačkom glavnom gradu. 
 
"Tisuće građana Poljske otvorilo je svoja vlastita poduzeća u sektorima kao što su građevina, njega i čišćenje. Kao tvrtke su mogli  djelovati i u Njemačkoj budući da su samostalne djelatnosti bile izuzete od spomenutih ograničenja", navodi DW podsjećajući kako kada stranci u Njemačkoj žele raditi kao samostalni radnici moraju ispuniti određene formalnosti: potrebna im je posebna dozvola rada za privatne poduzetnike kao i police osiguranja.   
 
Upozorava se i kako je od 2004. godine više od dva milijuna Poljaka napustilo svoju domovinu. A dok su apsolventi visokih škola odlazili u Njemačku, u Poljsku su morali doći stručnjaci iz Ukrajine. Veliki gradovi poput Szczecina i Wroclawa su čak morali pokrenuti i velike kampanje u inozemstvu kako bi privukli radnu snagu. To im je velikim dijelom i uspjelo, djelomično i zbog toga što su u Poljskoj porasle i mjesečne plaće.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara