Grabar Kitarović: I moj nono i nona dali su svoj udjel antifašističkoj borbi

Grabar Kitarović: I moj nono i nona dali su svoj udjel antifašističkoj borbi

Foto: FAH

SVEČANOM sjednicom Skupštine Istarske županije u petak je u pazinskom Spomen domu Istarska županija obilježila 70. obljetnicu pobjede nad fašizmom, a predsjednica Kolinda Grabar Kitarović tom je prilikom istaknula velik doprinos hrvatskog naroda pobjedi antihitlerovske koalicije, dok je premijer Zoran Milanović naglasio kako je antifašizam civilizacijska vrijednost protiv velikog zla.

Grabar Kitarović: Velik doprinos hrvatskog naroda pobjedi antihitlerovske koalicije

U svom obraćanju predsjednica Grabar-Kitarović izrazila je svim sudionicima antifašističke borbe zahvalnost na doprinosu pobjedi nad nacizmom i fašizmom te svima uputila čestitku u povodu Dana pobjede, Dana Europe i 70. obljetnice oslobođenja Istre i Hrvatske.

Predsjednica Republike istaknula je važnost činjenice da je hrvatski narod, zajedno s pripadnicima svih nacionalnih manjina u našoj domovini, dao razmjerno vrlo velik doprinos pobjedi antihitlerovske koalicije.

„Naš antifašistički pokret smatramo povijesno, politički i moralno opravdanim, s pravom uvrštenim u hrvatski Ustav kao jedan od temelja stvaranja moderne hrvatske države“, rekla je predsjednica Grabar-Kitarović.

Dodala je kako je ponosna što ponovno može istaknuti da su i "njeni nono i nona (djed i baka) dali svoj udjel toj povijesnoj baštini".

„U Istri hrvatski antifašizam ima najdulju tradiciju“, rekla je predsjednica Grabar-Kitarović, dodavši kako Istrani imaju posebno pravo biti ponosni, pokazujući zajedništvo, slogu i slobodarski duh, bez obzira na nacionalne i idejne razlike.

„Znali ste prepoznati povijesni trenutak i ciljeve za koje se treba opredijeliti. Jednako ste postupili u Domovinskom ratu, u velikom broju sudjelujući u obrani i oslobađanju Hrvatske“, istaknula je predsjednica Grabar-Kitarović.

Na kraju svog obraćanja predsjednica Republike rekla je kako smo dužni biti veliki u svemu - „kako u radosti zbog pobjede, tako i u žaljenju zbog svih nevinih žrtava rata i poraća. Dužni smo stoga reći da je bilo nepravednih i neopravdanih postupaka prema pripadnicima poraženih vojski i prema civilima. Činimo to ne umanjujući opravdanost naše antifašističke borbe, bez ikakva politiziranja, s civilizacijskom sviješću da svatko ima pravo na grobni spomen i sjećanje najbližih“, zaključila je predsjednica Republike.

Dodala je kako mlade treba učiti etici mira i nenasilja, ali ih poticati da budu osjetljivi na pojave neofašizma i svakog totalitarizma i da im se usprotive.

Milanović: Antifašizam civilizacijska vrijednost protiv velikog zla

Predsjednik hrvatske Vlade Zoran Milanović na svečanoj sjednici Istarske županije istaknuo je kako je antifašizam kao temeljna vrijednost društva, jedina od civilizacijskih vrijednosti u Europi, da počinje s pojmom "anti" i da je bazirana na protivljenju nečemu.

"Svi drugi sustavi vrijednosti su afirmativni, jedino antifašizam je protiv nečega, protiv velikog zla", kazao je premijer Milanović ispričavši priču o svojoj obitelji i njenom sudjelovanju u partizanskom pokretu tijekom Drugog svjetskog rata.

Ocijenio je kako je suživot velika vrijednost u Istri i stoga mu je, kako je rekao "drago što Istra inzistira na suživotu s pripadnicima drugih manjina".

"Jedino tako ja osobno vidim naše zajedništvo", zaključio je premijer Milanović.

Flego: Sloboda govora ne smije prerasti u govor mržnje

Istarski župan Valter Flego istaknuo je kako je 70. obljetnica pobjede nad fašizmom jedan od najsvjetlijih dana istarske burne prošlost, kada je Istra izabrala „put slobode, jednakosti i tolerancije“.

Istaknuo je da Istra danas po mnogočemu prednjači u Hrvatskoj, ali, kako je rekao, najviše na području poštivanja ljudskih prava, po vrednovanju antifašizma, ali i kada je riječ o sustavnom planiranju razvojnih projekata.

"Sloboda govora ne smije prerasti u govor mržnje, upravo zato trebamo njegovati antifašizam koji utjelovljuje slobodu. Istra treba iz tog razloga biti putokaz koji će nas usmjeriti" – poručio je Flego.

Ravnić: Zajedništvo se ne može graditi na reviziji povijesti

Rekavši kako pobjeda nad fašizmom nije bila samo vojna pobjeda oružja već i pobjeda civilizacije nad barbarstvom, predsjednik Saveza antifašista Istarske županije Tomislav Ravnić kazao je da je nezadovoljan što se u djelu hrvatskih medija u zadnje vrijeme pojačavaju napadi, i to uglavnom neopravdani, na antifašizam i na Josipa Broza Tita.

S tim u vezi podsjetio je na premještanje biste jugoslavenskog predsjednika Josipa Broza Tita iz Ureda predsjednice Republike Hrvatske na zagrebačkom Pantovčaku, ustvrdivši da su time "povrijeđeni osjećaji većine hrvatskih građana", što, smatra, "još više remeti naše uistinu potrebno zajedništvo i toleranciju".

"Mi smo legalisti i također želimo zajedništvo hrvatskog naroda i svih građana naše države, ali se to zajedništvo ne može graditi na reviziji povijesti i na povijesnim falsifikatima, već isključivo na povijesnim činjenicama“, kazao je Ravnić.

Dodao je kako "osnovu za to postoji i u Ustavu Republike Hrvatske u kojem se navodi ZAVNOH i u saborskoj Deklaraciji o antifašizmu" koja, kako je rekao „stenje već deset godina pod neprincipijelnim pritiskom radikalne desnice, diskriminirajući borce Narodnooslobodilačkog rata.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara