Grabar Kitarović o Vukovarcima i ćirilici: Da je meni netko ubio djecu, ne znam bih li uspjela oprostiti

Foto: Hina

PREDSJEDNIČKA kandidatkinja HDZ-a Kolinda Grabar Kitarović komentirajući odluku Ustavnog suda o referendumskom pitanju o ćirilici, izjavila je sinoć na Trsatu kako prihvaća odluku suda, ali da je Ustavni sud uputio i na to da su dijalog, snošljivost i povjerenje važni, te da je Vlada nametanjem ćiriličnih ploča postupila krivo.

“Normalno, prihvaćam odluku Ustavnog suda. Držim da moramo poštivati prava manjina i da ne smijemo odstupiti od dostignutog stupnja poštivanja manjinskih prava, ali isto tako Ustavni sud upućuje na vrlo bitnu odrednicu, a to je pitanje suživota, pitanje pomirbe i to da je dijalog, snošljivost i međusobno povjerenje među hrvatskim narodom i manjinama puno bitnije od nametanja zakona, i da je Vlada, kada je nametala ćirilićne ploče, postupila krivo”, izjavila je novinarima Kolinda Grabar Kitarović, nakon sinoćnje središnje svete mise u povodu proslave Velike Gospe u Svetištu Majke Božje Trsatske.

Istaknula je kako je razgovarala s Vukovarcima kazavši da “kad čujete njihove priče, dođe vam plakati skupa s njima.”

“Znate, da je meni netko ubio djecu, ne znam bih li uspjela oprostiti. Oni su oprostili, ali nisu zaboravili i nemojmo dirati te stare rane”, rekla je Grabar Kitarović, pozvavši da se s Vukovarcima razgovara o njihovim stvarnim problemima.

Podsjetila je kako u Vukovaru puno toga nije rješeno, počevši od prava silovanih žena, muškaraca i djece, do obnove i otvaranja novih radnih mjesta.

Meni je taj čin nametanja ćiriličnih ploča od strane Vlade izgledao kao da se ljudima pokušava silom nešto nagurati, i to nije bio otpor prema manjinama i prema dijalogu, to je bilo otpor prema nametanju nečega s više instance, umjesto da se otišlo među ljude i razgovaralo s njima, zaključila je predsjednička kandidatkinja HDZ-a Kolinda Grabar Kitarović.

Dodala je kako sada ima vremena da se o tome odluči i da se preispitaju sve zakonske odredbe.

Svjesna sam da će kampanja biti podla, ne bojim se ničega

Kolinda Grabar Kitarović izjavila je danas u Rijeci kako je svjesna da će izborna kampanja biti podla, ali i istaknula kako vjeruje u povjerenje građana te da se ne boji apsolutno ničega.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Svjesna sam da će kampanja biti ne prljava, nego podla, jer već smo vidjeli da se svašta događa", odgovorila je Grabar Kitarović na novinarski upit očekuje li da će "bitka" između nje i aktualnog predsjednika Ive Josipovića biti dosta teška te boji li se prljave kampanje. Naglasila je kako se ne boji nikakve kampanje te da vjeruje u povjerenje građana koji će odlučiti "što je stvarno, a što fikcija".

"Ne bojim se apsolutno ničega", poručila je u središtu Rijeke gdje se susrela s kolegama i suradnicima.

Novinare je zanimao i njezin stav o tvrdnjama predsjednika zagrebačkog Županijskog suda Ivana Turudića da ga policija prati i prisluškuje po nalogu vlasti, na što je Grabar Kitarović rekla da se ne može miješati u sudsku vlast te da politika mora ostati sasvim izvan sudstva. Smatra da Turudiću ne treba odvjetnik, nego da taj slučaj treba rješiti u sudskoj praksi.

Upitana kako gleda na početak registracije istospolnih parova u Hrvatskoj, odgovorila je da na homoseksualce gleda kao na susjede i prijatelje te smatra da većina njih ne želi da ih se tako obilježava. "Oni su građani, a jedina manjina koju priznajem jest čovjek pojedinac, čovjek koji će biti u središtu moje kampanje i programa", kazala je i dodala da treba prestati manipulirati bilo s kime u političke svrhe, već se u Hrvatskoj moramo usredotočiti na rješavanje egzistencijalnih pitanja. Naglasila je kako se Hrvatska, iako ima snažne potencijale, nalazi na dnu ljestvice EU po svim pokazateljima te da to "više tako ne može".

Na pitanje bi li, da je predsjednica, sugerirala Vladi gospodarske mjere, Grabar Kitarović je rekla kako bi sugerirala više rada vezano uz europske fondove. "Zašto je toliko niska iskoristivost? Bojim se da ćemo do kraja ove godine biti prva država koja je ušla u EU, a koja je više davala u EU fondove, nego li je iz njih izvukla", poručila je i dodala kako je i ono što je dosad prispjelo u Hrvatsku pripremljeno za bivše, HDZ-ove vlasti.

Vezano uz rasprave o potrebi ukidanja županija kazala je kako je ona za racionalizaciju državne uprave i lokalne samouprave te da, ako dobije povjerenje građana za predsjednički mandat, planira racionalizirati Ured predsjednika, smanjiti broj ljudi i savjetnika.

Na upit ima li mjesta ćirilici u Vukovaru, Grabar Kitarović je odgovorila da o tome treba odlučiti lokalna zajednica, da tu odluku "ne možemo donijeti mi izvana", te da je ona za primjenu zakona. "O tome treba razgovarati sa svima, s manjinama i većinskim hrvatskim narodom", istaknula je.

Zapitala se hoće li predstavnicima srpske manjine u Vukovaru zbog dvojezičnosti život biti išta bolji. "Ljude zanima imaju li posao, primaju li plaću i je li ona dovoljna za egzistenciju", kazala je Kolinda Grabar Kitarović. Ta su pitanja, dodala je, Vukovacima puno važnija, pa sve to treba sagledati u tom spektru - od pomirbe do osiguranja egzistencija i ostanka svih u Vukovaru.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara