Grad Zagreb: Gradske mjere kao pomoć sugrađanima u postupku legalizacije bespravnih građevina

Foto: Damir Krajač/Cropix

U ZAGREBU su poduzete mjere pomoći sugrađanima u postupku legalizacije bespravnih građevina:

Drage sugrađanke i sugrađani,

s neskrivenim sam zadovoljstvom, kao gradonačelnik, dočekao Vladin prijedlog novog zakona o legalizaciji za koji upućujem sve čestitke i pohvale aktualnoj vlasti. Vladin prijedlog, odnosno novi zakon, korespondira s onim što sam još 2001. uputio
tadašnjem nadležnom ministru i za koji se Grad priprema svih ovih godina.

Grad je poduzeo i poduzima niz mjera kako bi pomogao svojim sugrađanima u legalizaciji bespravnih građevina. Neke se već primjenjuju, neke kreću u petak , a dio sam uputio u hitnu skupštinsku proceduru u nadi da će i gradski zastupnici prepoznati važnost trenutka jer, radi se o sudbinama ljudi, o egzistenciji naših sugrađana. Možda je teško ući u kožu ljudi koji nemaju, ali odgovorna vlast to mora prepoznati i vrednovati.


Zato smo poduzeli sljedeće:


1. Za sve građane ustrojili Infopult "SAVJETOVANJE GRAĐANA U VEZI S LEGALIZACIJOM OBJEKATA" na Trgu Stjepana Radića 1.
                                            

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Uredovno vrijeme: ponedjeljkom, srijedom i petkom od 8,00 do 16,00 sati, a utorkom i četvrtkom od 8,00 do 18,00 sati (poželjno je donijeti raspoloživu dokumentaciju o objektu).

2. Otvorili besplatnu telefonsku liniju 0800 1771 na kojoj građani mogu, radnim danom, od 8,00 do 18,00 sati, dobiti sve relevantne informacije u vezi s pokretanjem postupka legalizacije.

3. U petak, 21. prosinca, u Savskoj 41 ("Zagrepčanka", osmi kat) otvoren je i ured "POMOĆ GRAĐANIMA U VEZI S LEGALIZACIJOM OBJEKATA" gdje će ovlašteni arhitekti i geodeti, na temelju upute djelatnika Infopulta u Gradskoj upravi, primati one građane slabijega imovinskog stanja koji su evidentirani u gradskim bazama podataka. Građani slabijega imovinskog stanja dobit će mogućnost da u svoje ime, a o trošku Grada, vode postupke preko tih ovlaštenih arhitekata i geodeta.

Uredovno vrijeme: ponedjeljkom, srijedom i petkom od 8 do 16 sati, a utorkom i četvrtkom od 8 do 18 sati.

4. Definirali kriterije utvrđivanja statusa građana slabijega imovinskog stanja, a to su: prijava prebivališta na području grada Zagreba u neprekidnom trajanju od pet godina, status korisnika prava socijalne skrbi nadležnog centra za socijalnu skrb Zagreb ili Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom, sukladno Zakonu o socijalnoj skrbi (Narodne novine broj 33/12) i Odluci o socijalnoj skrbi (Službeni glasnik Grada Zagreba 10/12), te da korisnik nema u vlasništvu drugih nekretnina na području Republike Hrvatske.

5. Također, građanima će se ponuditi i određene olakšice u vezi s plaćanjem komunalnog doprinosa za te građevine, u vidu obročnog plaćanja na rok do 10 godina s počekom od godinu dana, te olakšice u vidu smanjenja komunalnog doprinosa prema zonama i kvadraturi objekta: u I. zoni za 15 %, u II. zoni za 20 %, u III. zoni za 25 % i u IV. zoni za 30 %.

6. Radi realizacije navedenog u hitnu skupštinsku proceduru uputio sam prijedlog modela naplate komunalnoga doprinosa za bespravno sagrađene objekte, ali i za sve građevine koje će se dalje graditi prema građevinskim dozvolama, prema kojemu će se voditi računa o imovinskom cenzusu prihoda po članu obitelji.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara