Građani dali 77 milijuna kuna za razne humanitarne akcije: Prekršen niz zakona, ne zna se kome će pripasti novac skupljen za Noru!

Građani dali 77 milijuna kuna za razne humanitarne akcije: Prekršen niz zakona, ne zna se kome će pripasti novac skupljen za Noru!

Foto: Arhiva (Facebook)

POSLJEDNJA javna prepucavanja između roditelja malene Nore Šitum te udruge Hrabro dijete oko prikupljenog novca, bacila su ljagu na humanitarnu akciju koja je dirnula srca cijele Hrvatske.

Roditelji kažu kako im je, iako su tražili izvješća, Udruga odlučila zatajiti koliko je točno novca prikupljeno, a kad su im poslali i pismeni zahtjev za to već su ih izbacili iz Udruge pa im odgovorili kako na tu informaciju nemaju pravo jer više nisu članovi. Iz Udruge tvrde kako je svaka kuna na broju, a roditelje optužuju za laži i prijetnje. Tko je u pravu na kraju će odlučiti inspekcije i drugi nadležni organi.

"Sve inspekcije su izašle na teren, od Ministarstva financija, do našeg Ministarstva", kazala je gostujući u HRT-ovoj emisiji Hrvatska uživo ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić te dodala kako će se uskoro znati koliko je točno novca prikupljeno, koliko potrošeno na Noru, a koliko ga je završilo po raznim računima.

Opačić je kazala i kako su u slučaju humanitarne akcije za Noru napravljene brojne nepravilnosti i propusti, između ostalog se novac skupljao na privatni račun obitelji te opći račun udruge Hrabro dijete, umjesto da je za Noru otvoren zaseban račun. "Prekršen je niz zakona, jedan od osnovnih je Zakon o humanitarnoj djelatnosti", navela je ministrica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Opačić je još jednom potvrdila kako u slučaju humanitarnih akcija građani Hrvatske doista pokazuju veliko srce: "77 milijuna kuna su građani iz svojih džepova dali za razne humanitarne akcije".

Kome zapravo pripada novac?


U jeku prepucavanja oko slučaja malene Nore, postavlja se i pitanje kome zapravo pripada novac? Pravno gledano, prema Zakonu o nasljeđivanju, novac pripada roditeljima malene Nore budući da je skupljen za djevojčicu.

To je potvrdila i ministrica Opačić, koja je kazala da je zasad situacija takva, ali da će se pokrenuti rasprava s udrugama kako bi se to mijenjalo: "Ja osobno mislim da su to novci građana, a ne privatno vlasništvo, i da bi ih u ovakvim slučajevima trebalo stavljati u jedan poseban fond iz kojeg će se, prema potrebi, spašavati drugi životi".

Kome će na kraju pripasti novac prikupljen za Noru, nakon završetka inspekcijskih nadzora, zbog toga što se nije poštivala procedura i prekršeni su zakoni, prema riječima ministrice Opačić, odlučivat će pravosuđe.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara