Građani prosvjedovali kod splitskog odlagališta Karepovac, Zmajloviću nisu poznati zahtjevi prosvjednika

Foto: Hina

MINISTAR zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović rekao je danas da mu nisu poznati zahtjevi prosvjednika koji su danas prosvjedovali kod splitskog odlagališta Karepovac, a smatra da su prosvjedi građana uobičajeni jer se u Hrvatskoj u deset do 15 proteklih godina nije gotovo ništa učinilo u području gospodarenja otpadom.

"Mi sada stvari koje su stavljane pod tepih otvaramo, otvoreno o tome razgovaramo i inzistiramo da se krene u sanaciju. Da bismo sanirali odlagalište, mi paralelno moramo izgraditi infrastrukturu, tj. regionalne ili županijske centre za gospodarenje otpadom, dakle male tvornice koje će obrađivati otpad", rekao je Zmajlović odgovarajući na pitanje novinara u Jastrebarskom, gdje je sudjelovao na manifestaciji "Poslovni uzlet".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Pojasnio je da se ne mogu zatvoriti odlagališta ako ne postoji rješenje za otpad koji svakodnevno nastaje u domaćinstvima te potvrdio da je za Splitsko-dalmatinsku županiju u planu gradnja regionalnog centra za gospodarenje otpadom u Lećevici.

"Centar je u fazi projektiranja, odobrena su sredstva Europske unije predviđena za to. Danas više ništa ne stoji na putu da se ti projekti realiziraju. U Splitsko-dalmatinskoj županiji imate šest godina zaposlene ljude koji nisu ništa napravili. Sve radimo da se do roka, 2018. godine, centri izgrade, da bismo onda mogli sanirati postojeća odlagališta", rekao je Zmajlović.

Građanska inicijativa “Drugo lice Splita", koje okuplja građane splitskih kvartova Kila, Mejaši, Kamen i Dračevac, traži sanaciju odlagališta Karepovac u etapama, ali i da se hitno riješi problem procjednih voda, te da se odlagalište zelenim pojasom ogradi i izolira.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara