Gradonačelnik New Yorka zabranjuje prodaju velikih sokova: Borba protiv pretilosti ili tiranija?

Gradonačelnik New Yorka zabranjuje prodaju velikih sokova: Borba protiv pretilosti ili tiranija?

Foto: AFP

GRADONAČELNIK New Yorka Michael Blomberg odlučio je stati na kraj pretilosti svojih sugrađana, najavivši zabranu prodaje slatkih napitaka u većim količinama. A većim količinama smatra se sve iznad pola litre.

Zabrana naravno ima i svoje iznimke, pa će građani New Yorka i dalje moći kupovati mega pakovanja po supermarketima, ali velikim čašama slatkih sokova u lokalnim restoranima, dvoranama, štandovima i kinima dani su odbrojani. Na crnoj listi tako će se naći sva pića koja su zaslađena u tolikoj mjeri da sadrže preko 25 kalorija na 2 dl i sadrže manje od 51 posto mlijeka ili zamjene za mlijeko.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bloombergov plan da poziciju moći iskoristi za borbu protiv pretilosti, koja je u New Yorku postala kroničan problem jer čak 58 posto ljudi ima prekomjernu težinu, ne zvuči loše na papiru, ali je već sad izazvao kontroverze. Jer Bloomberg je ovim potezom, kako tvrde neki građani i gradska opozicija, naprosto narušio demokratsku kulturu grada, u kojem svatko brine za sebe i snosi posljedice shodno svom djelovanju.

Valja napomenuti kako ovo nije prvi Bloombergov "križarski pohod" za zdraviji život. Tako je još 2002. godine zabranio pušenje na javnim mjestima, ali i nezasićene masnoće na restoranskim jelovnicima. Nakon njegove inicijative, svi restoranski jelovnici moraju sadržavati kalorijsku vrijednost jela.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara