Gradonačelnik Vukovara: Mi smo taoci ove situacije, dosta nam je, pustite nas da živimo svoj život!

Foto: FaH

BUKA oko dvojezičnih ploča s ćirilicom ne stišava se. Nakon Vukovara "padaju" i u ostatku Hrvatske, tenzije se ne smiruju. Vukovarski gradonačelnik Željko Sabo tjednima je odbijao govoriti o toj temi, no sad je pred RTL-ovim kamerama uputio vapaj: "Pustite da mi Vukovarci živimo naš život".

Sabo kaže kako ne zna je li za "lančanu reakciju" po Hrvatskoj krivo stanje u Vukovaru: "Ne znam da li je krivo ovo stanje u Vukovaru, ali krivo je zato što mi Hrvati očito i nakon dobivanja svoje države, kada slavimo obljetnice, ne shvaćamo da država znači i zakon. Svatko tko ne poštuje zakon svoje države dolazi u problem. Ako smo mi u problemu zbog nepoštivanja svojih zakona, onda smo u problemu. Očito da netko treba shvatiti što je temelj države, a to su zakoni. Svaka Vlada mora bit odlučna u provođenju zakona, hrvatskih zakona, ukoliko nije odlučna onda je pitanje ili treba mijenjati zakon ili ih treba provoditi. U svakom slučaju ne samo Vlada, nego i svi trebamo provoditi zakone tako i gradonačelnik grada Vukovara".

Vukovarski gradonačelnik za RTL Danas je kazao kako je Vukovar još jednom postao žrtva političkih prepucavanja: "Sve je ovo ispolitizirano još ove godine negdje u drugom, trećem mjesecu, ja sam to rekao, naglasio sam o čemu se radi, opozicija je nervozna, izaziva određene krize, a Vukovar kao Vukovar je uvijek pogodno tlo. Mi smo taoci ove situacije - građani Vukovara, već puno mjeseci, ja bih rekao i ako netko može govoriti u ime Vukovaraca onda sam to ja, jer sam ja legitimno izabran gradonačelnik i u razgovorima sa građanima Vukovara, nama je dosta ove situacije i ja apeliram i molim sve ljude dobre volje koji dolaze u Vukovar da dolaze na jedan drugi način, kao naši prijatelji, i da nas puste da mi Vukovarci živimo naš život. Živjeli smo ga do sada, kad smo se vratili od 98. godine u miru i toleranciji, ne vidim razloga zašto nas ne puste da živimo na miru. Ako im je toliko Vukovar u srcu, evo ja ih molim da sve ovo što rade da shvate da ne rade dobro Vukovaru".

"Zar nije velika stvar 15 godina živjeti u Vukovaru, vratiti se u Vukovar i nakon svih tih stravičnih zločina koji su se dogodili u Vukovaru, da smo prihvatili proces mirne reintegracije i da živimo u miru?"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Suživota ima, ali sve zavisi, uvijek svatko od nas može reći da može biti bolje, ali zar nije velika stvar 15 godina živjeti u Vukovaru, vratiti se u Vukovar i nakon svih tih stravičnih zločina koji su se dogodili u Vukovaru, da smo prihvatili proces mirne reintegracije i da živimo u miru. Da nije zabilježen niti jedan zločin nakon toga - osveta, odmazda i čujte, to vam je proces, kako kaže Ante Gotovina. To vam je proces. Međutim činjenica, da se možda moglo učiniti puno više i trebalo se, ali još uvijek možemo, a to je upravo da razvijanjem gospodarstva u Vukovaru, u tom mjestu posebnog pijeteta, kako ga danas neki nazivaju koji je to uvijek bio, grad heroj, simbol hrvatstva", kaže Sabo.

"Sigurno da sve ovo što se događa u gradu Vukovaru može pokolebati određene gospodarstvenike da ulažu kapital u Vukovar, i to je ono što je opasnost i ja zbog toga apeliram i zahvaljujem svim Vukovarcima koji nisu prihvatili ove prosvjede i ovaj prosvjedni turizam koji nam je štetan, da su ostali mirni sa strane i da očekuju na neki određeni način da se ti ljudi umore, da nas puste na miru. Ono što želim reći da u ovom trenutku grad Vukovar je spreman za 18. studenoga, puno se toga priča, međutim svatko tko dođe u Vukovar je dobrodošao. Taj dan nema zviždanja, nema politike ima samo oni koji su tamo, da idemo na groblje da se njima posvetimo. U miru i tišini", dodao je vukovarski gradonačelnik.

Sabo se osvrnuo i na izjave predsjednika Ive Josipovića, koji je kritizirao politiku koja razdvaja još od vrtića. "Zajedno smo bili kod predsjednika u uredu prije recimo šest mjeseci kada sam upravo isticao taj primjer Vukovara i kada sam na neki određeni način želio da naša djeca od najmlađeg uzrasta iz vrtića ne budu razdvojena nego da idu zajedno u vrtić. Čujte, takav je zakon, odlukom gradskog vijeća grada Vukovara 98. godine imamo vrtić za srpsku nacionalnu manjinu gdje djeca pohađaju taj vrtić i ja sam to 2009. pokušao na neki način objediniti, ali s obzirom na tadašnji sastav gradskog vijeća nisam uspio", naveo je.

Upitan bi li se danas razgovaralo o ćirilici da Vukovarci imaju posao i nisu egzistencijalno ugroženi, gradonačelnik Vukovara je za RTL Danas kazao: "To je sigurno želja svih nas, ali ja bih opet rekao da li bi se razgovaralo, pa ne bi se razgovaralo ni da je HDZ na vlasti u gradu Vukovaru, o ćirilici, vjerujem, da to apsolutno ne bi bila tema".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara