Gradovima i županijama istječe rok za dostavu planova provođenja legalizacije: Hoće li se slučajeve rješavati desetljećima?

Foto: Ranko Šuvar/Cropix

DANAS istječe rok koji je Ministarstvo graditeljstva dalo gradovima i županijama za dostavu planova rješavanja zahtjeva za legalizaciju nezakonito sagrađenih objekata.

Svih 773.198 zahtjeva za legalizaciju trebalo bi biti riješeno do kraja 2015. godine. To je plan ministrice graditeljstva i prostornog uređenja Anke Mrak Taritaš koja je od gradova i županija zatražila da joj najkasnije danas dostave detaljan plan kako misle provesti legalizaciju. Kako bi ministrica bila sigurna da se sve može legalizirati u zadanom roku, gradonačelnici i župani dužni su navesti koliko predmeta svakog mjeseca planiraju riješiti te imaju li dovoljno ljudi za rješavanje zahtjeva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako vidimo da je to nemoguće iz objektivnih okolnosti, mi ćemo na razini Hrvatske organizirati ured za one gradove i županije koji neće imati dovoljno ljudi, sredstava i mogućnosti", rekla je krajem srpnja Mrak Taritaš.

U Osječko-baranjskoj županiji već su okvirno procijenili da bi 20-ak referenata koji rješavaju zahtjeve to radilo sljedećih 15-ak godina, dok karlovački župan Ivan Vučić zna da bi trebali zaposliti 10 do 12 novih ljudi, ali da novca za to nema. "Mi bi morali ići s plaćama dolje ostalim djelatnicima gdje bi onda visoka stručna sprema u županiji došla na 4.000 kuna. Dakle, izgubili bi ljude u drugim odjelima", rekao je krajem srpnja Vučić.

Od župana i gradonačelnika, ministrica stoga očekuje da jasno naznače ako njihovi upravni odjeli neće moći sami riješiti sve predmete, a pismom ih je prije desetak dana podsjetila da 50 posto od naknade za legalizaciju nezakonito sagrađenih objekata ide u lokalne proračune, od čega se 20 posto mora namjenski potrošiti za rad upravnih odjela.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara