Gradski propisi iznad državnih zakona: Evo kako Zagreb mulja roditelje

Ilustracija: Guliver image/Getty images

U VRIJEME dok je općepoznata stvar kako žene iz BiH prelaze granicu kako bi rodile u Hrvatskoj i ostvarile pravo na novčanu pomoć, djeci koja su rođena i žive u Zagrebu, čiji roditelji uredno plaćaju najveći porez i prirez u državi ne mogu ostvariti novčanu pomoć od Grada Zagreba na koju imaju pravo.

Tako je našoj čitateljici (podaci poznati redakciji) odbijeno pravo na zadnju, treću isplatu, novčane pomoći za novorođenčad na koju sva djeca koja žive u Zagrebu imaju pravo, a sve zbog nesuglasja između državnih zakona i odredbi Grada Zagreba.

Djevojčica koja je rođena i živi u Zagrebu, čija je majka rođena Zagrepčanka, a otac odnedavno hrvatski državljanin, koji u Zagrebu živi već sedam godina,  ne može dobiti posljednju ratu od 1200 kuna koliko joj pripada i na što je ostvarila pravo prilikom rođenja. U vrijeme dok je ostvarila pravo otac joj je bio strani državljanin sa prebivalištem u Zagrebu, a u međuvremenu, u trenu kad je posljednja isplata trebala ići otac joj je postao hrvatski državljanin.

Budući da je 12 dana trebao čekati na dokumente kako bi dobio novo uvjerenje o prebivalištu, a Grad Zagreb ne dopušta da prekid u prijavi prebivališta bude duži od osam dana, djevojčici je zaustavljena isplata pomoći za opremu novorođenčadi.

"Suprug je dobio uvjerenje o hrvatskom državljanstvu s kojim je nakon osam radnih dana mogao izvaditi Domovnicu. Bez Domovnice nije mogao ponovno prijaviti prebivalište tako da je morao čekati tih osam dana. Nakon toga je otišao na MUP i nakon par dana je dobio novu prijavu prebivališta. To smo odnijeli Gradskom uredu za zdravstvo i branitelje, Odjelu za obitelj gdje je predao dokumente s novim prebivalištem. Međutim tad mu je službenica rekla da možda neće primiti posljednju ratu pomoći za opremu novorođenčadi zato jer ima pauzu od 12 dana u prijavi prebivališta. Nakon što joj je suprug objasnio da je taj prekid imao jer je dobio državljanstvo i morao čekati na Domovnicu i prijavu prebivališta, službenica mu je rekla neka napiše molbu u kojoj će sve to objasniti i neka mu dođe supruga. Nakon toga sam došla ja u Gradski ured i donijela molbu, a službenica mi je rekla da se čula sa svojom šeficom koja joj je rekla da ne bi trebalo biti nikakvih problema i da će mi poslati Zaključak o predmetu na kućnu adresu. Nakon 10 dana sam dobila njihov Zaključak u kojem stoji da mi se odbija pravo na isplatu posljednje rate. Nakon toga sam nazvala Gradski ured i službenica mi je rekla kako shvaća da je to apsurd, no da na žalost tako stoji u Odredbi te da oni ne smiju imati prekid u prijavi prebivališta duže od osam dana i predložila mi da napišem pritužbu na zaključak što ću i napraviti", ispričala nam je čitateljica, koja ne može vjerovati da se državni zakoni i gradske odredbe ne podudaraju.

Drugačiji slučaj, ali s istim ishodom imala je T.P. koja u Zagrebu ima prebivalište duže od 10 godina i samohrana je majka. Njoj su odbili pravo na isplatu pomoći za opremu novorođenčadi iz razloga jer otac djeteta ne živi u Zagrebu i nije ovdje prijavljen.

"Pokušala sam objasniti službenici u Odjelu za obitelj pri Gradskom uredu za zdravstvo da ja sama živim s djetetom i da se sama brinem o njemu jer sam samohrana majka međutim ona mi je poprilično drsko odgovorila da se to nju ne tiče. Da su gradski propisi vrlo jasni i da oba roditelja moraju imati prebivalište u Zagrebu. To mi je nevjerojatno, godinama uredno iz plaće odvajam za najveći porez i prirez u ovoj državi i kad ja trebam ostvariti neko pravo, odnosno moje dijete koje je rođeno i živi ovdje zajedno sa mnom, to mi je onemogućeno. S druge strane, budući da sam iz pograničnog mjesta u Hrvatskoj, znam kako žene iz BiH dolaze roditi u Split samo kako bi od naše države ostvarile pravo na novčanu pomoć, a uopće ne žive u Hrvatskoj niti ovdje plaćaju porez", rekla nam je na kraju T.P.

Ovakvi slučajevi još su jedan dokaz kako su građani žrtve birokracijskog sustava u kojem vrijede jedni zakoni za Državu, a drugi za Grad i nikog nije briga što su time oštećena djeca. Jer posla ima, plaće su ionako velike pa ne znamo zbog čega bi roditelji uopće i tražili pravo koje im je zajamčeno zakonom.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara